Złote mleko – czym jest i jak je przygotować?

Stalowe Zdrowie

Złote mleko – czym jest i jak je przygotować?

Złote mleko – rozgrzewający napój o niezwykłych właściwościach, który postawi na nogi w czasie przeziębienia. Jak działa? Jak samodzielnie przygotować złote mleko?

Czym jest złote mleko?

To napój na bazie mleka i kurkumy, który znany był już starożytnych Indiach. Tradycyjny przepis zawiera mleko krowie, lecz coraz częściej zastępowane jest ono roślinnymi zamiennikami: mlekiem migdałowym czy sojowym. Po przepis warto sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy narażeni na różnego rodzaju infekcje. A gdy już dopadną nas pierwsze objawy, napój pozwoli poczuć się znacznie lepiej – rozgrzeje i złagodzi stany zapalne.

Układ odpornościowy wzmacnia w tym przypadku kurkumina, główny składnik kurkumy. Wykazuje ona lecznicze właściwości, m.in.:

  • zwalcza wolne rodniki, odpowiedzialne za procesy starzenia się organizmu oraz mutacje DNA,
  • działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo,
  • wspiera funkcjonowanie wątroby i trzustki,
  • chroni błony śluzowe przewodu pokarmowego,
  • działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo,
  • przyspiesza gojenie ran,
  • przyspiesza leczenie opryszczki (wystarczy wymieszać szczyptę kurkumy z odrobiną miodu, a następnie nałożyć na opryszczkę),
  • reguluje poziom cukru we krwi,
  • obniża poziom trójglicerydów oraz złego cholesterolu, tym samym zapobiega rozwojowi miażdżycy oraz chroni przed chorobami serca.

fot. Mjakmama

Jak przygotować złote mleko?

Złote mleko powstaje na bazie kurkumy oraz mleka krowiego, które można zastąpić napojem roślinnym, np. sojowym czy owsianym. Do mleka dodaje się sproszkowaną kurkumę lub jej korzeń.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy lub startego korzenia kurkumy,
  • 1 łyżeczka masła/oleju kokosowego.

Sposób przygotowania:

Wymieszaj składniki w garnku i gotuj je na małym ogniu przez około 15 minut. Aby poprawić smak napoju, warto dodać do niego inne przyprawy, np. cynamon, goździki czy kardamon. Świetnym dodatkiem będzie też miód, który złagodzi gorzkawy smak kurkumy.

Złote mleko warto pić regularnie - właśnie wtedy będziemy mogli cieszyć się ze wszystkich jego zdrowotnych właściwości. Przygotuj je dwa lub trzy razy w tygodniu, a gdy dopadnie Cię przeziębienie, sięgaj po nie nawet do 4-5 razy dziennie.