PR Hub - Prowly
5 porcji warzyw i owoców - czyli ile?
Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę każdej diety. Specjaliści mówią o konieczności spożywania minimum 5 porcji warzyw i owoców. Co to oznacza w praktyce?
Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opracowana przez Instytut Żywności i Żywienia przedstawia ogólne zasady zdrowego odżywiania. Wynika z niej, że warzywa i owoce powinny być spożywane przez nas najczęściej, w jak największych ilościach. Najlepiej, aby stanowiły połowę tego, co zjadamy.
Jedna porcja warzyw i owoców, czyli ile?
Minimalna ilość dziennego spożycia warzyw i owoców wynosi 400g, które można rozłożyć na 5 porcji (jedna porcja to około 80-100 g warzyw lub owoców). Ważne są również proporcje - warzywa powinny stanowić 3/4 dziennej porcji, owoce natomiast 1/4. Co dokładnie kryje się pod pojęciem,,porcja"? Może być to surówka, surowe warzywo, owoc, garść suszonych owoców lub warzyw, zupa warzywna, koktajl lub szklanka świeżo wyciskanego soku.
fot. Poradnik Zdrowie
Dlaczego warto jeść 5 porcji warzyw i owoców?
Warzywa i owoce dostarczają niewiele kalorii, a przy tym masę składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia. Jednymi z cenniejszych związków są antyoksydanty, które zwalczają szkodliwe wolne rodniki tlenowe. To właśnie one odpowiedzialne są za rozwój chorób, takich jak miażdżyca czy nowotwory, przyspieszają procesy starzenia się organizmu i odpowiadają za mutacje DNA.
Są także źródłem błonnika pokarmowego, który wykazujących korzystny wpływ na nasze wspomaga pracę jelit, pozytywnie wpływa na florę jelitową, zapobiega zaparciom i sprawia, że po posiłku jesteśmy syci na dłużej.
Jakie warzywa i owoce wybrać?
Warto pamiętać, że 5 porcji warzyw i owoców to minimum, które każdy z nas powinien spożywać każdego dnia. Im większą część naszej diety będą stanowiły, tym lepiej. Jakie warzywa i owoce wybierać? Każdy z nas ma swoje ulubione produkty, jednak warto postawić na urozmaicenie. Tylko w ten sposób dostarczymy sobie wszystkich składników odżywczych.
Na przykład zielone warzywa liściaste to dawka kwasu foliowego, zalecanego szczególnie kobietom w ciąży. Pomidory, truskawki, buraki, bakłażany i borówki są świetnym źródłem antocyjanów, hamujących szkodliwe działanie wolnych rodników. Natomiast papryka, natka pietruszki i cytrusy zaspokoją zapotrzebowanie na witaminę C, która wspiera układ odpornościowy, bierze udział w produkcji kolagenu i działa odmładzająco. Dobrze jest także wybierać produkty sezonowe, ponieważ mają wyższą wartość odżywczą.
Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszej diety. Najbardziej lubisz pomidory, a do obiadu zawsze wybierasz sałatę? Postaw na coś innego! Lato to wspaniały czas na poszukiwanie nowych smaków!