Biała czekolada – jak wpływa na zdrowie?

Beszamel.pl

Biała czekolada – jak wpływa na zdrowie?

Biała czekolada przez niektórych nie jest prawdziwą czekoladą, ponieważ nie zawiera miazgi kakaowej. Nie zmienia to jednak faktu, że ma wielu wielbicieli na całym świecie. Czy biała czekolada jest zdrowa? Jak zrobić ją samemu?

Biała czekolada to produkt czekoladopodobny, ponieważ nie zawiera minimalnej ilości kakao (35%). W najwyższej jakości białych czekoladach znajdziemy masło kakaowe, które w produktach niskiej jakości zastępowane jest utwardzonym tłuszczem roślinnym, najczęściej palmowym.

Przy wyborze białej czekolady kierujmy się jej składem. Powinny znaleźć się w nim masło kakaowe, mleko, cukier i ewentualnie dodatki, nic więcej. Będziemy wtedy pewni, że mamy do czynienia z produktem wysokiej jakości. Można kierować się również kolorem czekolady. Powinna być kremowa, a jeżeli będzie śnieżnobiała, oznacza to, że do produkcji zamiast masła kakaowego użyto innych utwardzonych tłuszczów roślinnych.


fot. W Służbie Piękna

Biała czekolada – wartości odżywcze

W białej czekoladzie znajdziemy niewielkie ilości składników odżywczych, takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, witaminy A, D, E i K oraz fosfor, wapń, żelazo, magnez czy potas. Są to jednak znikome ilości. Zjedzenie nawet całej tabliczki białej czekolady nie dostarczy organizmowi odpowiedniej ilości tych związków, może za to spowodować dostarczenie nadwyżki kalorii (100 g to około 560 kcal).

Biała czekolada to również źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, które spożywane w nadmiarze przyczyniają się do wzrostu poziomu „złego” cholesterolu, rozwoju miażdżycy, choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego czy cukrzycy.

Osoby zmagające się z nadwagą lub otyłością powinny ograniczyć spożywanie białej czekolady i zastąpić ją gorzką, która co prawda dostarcza podobną ilość kalorii, jest jednak bardziej wartościowa pod względem składników odżywczych. Choroby układu krążenia to kolejny powód, dla którego warto wykluczyć białą czekoladę z diety. Zawarty w niej tłuszcz nasycony zwiększa poziom „złego” cholesterolu i zwiększa wystąpienia udaru mózgu czy zawału serca. Diabetycy również powinni wyeliminować białą czekoladę z jadłospisu – duże ilości cukru powodują gwałtowny skok glukozy we krwi.

Jesteś miłośnikiem białej czekolady? Wypróbuj przepis na słodki deser z malinami!