Wtorek, Maj 14
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Dieta nordycka – najzdrowsza dieta świat...

Allegro

Dieta nordycka – najzdrowsza dieta świata?

Chcesz zdrowo schudnąć, bez głodzenia się i bez efektu jo-jo? Wypróbuj dietę nordycką - sekret długowieczności Skandynawów. Na czym polega dieta nordycka? Co można jeść, a czego należy unikać?

Dieta Nordycka, inaczej też skandynawska lub północna, uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie. Jadłospis składa się z produktów, które na co dzień goszczą w menu Duńczyków, Szwedów i Norwegów. Opracował ją profesor Arne Astrup z Uniwersytetu w Kopenhadze. Udowodnił on, że plan żywieniowy może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i obniżyć poziom ,,złego” cholesterolu.

W menu królują produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, czyli tłuste ryby morskie. Co jeszcze można znaleźć w jadłospisie diety nordyckiej?


fot. Inspirowane Smakiem 

Zasady diety nordyckiej

Ważną zasadą diety nordyckiej jest ograniczenie spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego na rzecz tych, które mają pochodzenie roślinne. Jadłospis obfituje w produkty pełne błonnika pokarmowego - zboża, rośliny strączkowe, nasiona, warzywa i owoce. Aby dostarczyć sobie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i białka, do menu warto dodać również orzechy. Podstawę diety powinny stanowić ryby i owoce morza, które są najlepszym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Mają one zbawienny wpływ na zdrowie całego organizmu - chronią serce, wspomagają pracę mózgu i wzmacniają układ odpornościowy. Bogate są także w witaminę D, ważną w profilaktyce osteoporozy. Mięso powinno być spożywane nie częściej niż 3 razy w tygodniu. Jeżeli decydujemy się na mięso, sięgajmy po chudy drób i dziczyznę. Najlepiej, gdyby produkty były sezonowe, pochodziły z upraw ekologicznych, od lokalnych dostawców.

Czego unikać na diecie nordyckiej? Przede wszystkim żywności wysokoprzetworzonej: białego pieczywa, słodyczy, fast foodów, słonych przekąsek. Warto zrezygnować także z alkoholu, masła, smalcu i czerwonego mięsa.

Stosowanie diety nordyckiej może przynieść wiele zalet. Przede wszystkim korzystnie wpływa na układ krwionośny oraz serce. Oprócz tego wspomaga pracę mózgu i całego układu nerwowego.

Kto powinien spróbować diety nordyckiej? Zdecydowanie każdy!

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Niezwykłe właściwości palmy sabałowej

Czytaj następny

Jak przezwyciężyć niechciane natrętne myśli

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).