Przeczytaj, a już nigdy nie wyrzucisz pestki z awokado

Stragan Zdrowia

Przeczytaj, a już nigdy nie wyrzucisz pestki z awokado

Z pewnością każdy nas słyszał o prozdrowotnych właściwościach awokado. Ale czy pomyślałbyś o… zjedzeniu pestki? Jak się okazuje, warto sięgać również po nią. Dlaczego?

W pestce awokado znajduje się aż 70% więcej antyoksydantów niż w samym owocu. Związki te są bardzo ważne w profilaktyce wielu chorób, w tym nowotworowych. Zwalczają wolne rodniki, których nadmiar prowadzi m.in. do mutacji DNA, przedwczesnego starzenia się komórek organizmu czy rozwoju groźnych schorzeń. Za ich obecność w organizmie odpowiada styl życia, jaki prowadzimy – zła dieta, stres i brak ruchu – to wszystko przyczynia się do namnażania wolnych rodników. Dlatego tak ważne jest, abyśmy dostarczali sobie przeciwutleniaczy i zapobiegali przykrym konsekwencjom ich działania.

Właściwości pestki z awokado

Wzmacnia odporność

Pełna antyoksydantów pestka z awokado doskonale wzmacnia układ odpornościowy. Przeciwutleniacze chronią organizm przed rozwojem wielu chorób, wspierają jego walkę z tymi, które już go osłabiają, a także zwalczają wolne rodniki.

Działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo

Wykorzystywanie pestki z awokado wspiera organizm w walce z bakteriami i wirusami. Jedz pestkę regularnie, a unikniesz infekcji i przeziębień.

Wspiera pracę serca

Magnez, potas i witamina C to kolejne cenne składniki, które znajdziemy w pestce tego owocu. Dostarczane organizmowi w odpowiednich ilościach, zmniejszają ryzyko chorób serca, w tym miażdżycy i zawałom.


fot. TVN Zdrowie

Poprawia wzrok

Luteina, w którą obfituje pestka z awokado, pozwala uchronić nasze oczy przed uszkodzeniami i chorobami zwyrodnieniowymi plamki żółtej.

Dla kobiet w ciąży

Pestka dostarcza także znacznych ilości kwasu foliowego, który bierze udział w wielu procesach zachodzących w organizmie, w tym procesie rozwoju i wzrostu. Z tego względu jego suplementację zaleca się kobietom w ciąży i starającym się o dziecko.

Wspomaga odchudzanie

Na koniec dobra wiadomość dla osób odchudzających się. Pestka z awokado to doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Pozwala on zachować uczucie sytości na długo po posiłku i wspomaga trawienie.

Jak przygotować pestkę?

Najpierw pestkę z awokado należy wysuszyć, np. przez 2-3 dni na słońcu. Gdy już będzie wysuszona, rozbijamy ją tłuczkiem i mielimy za pomocą młynka do kawy lub blendera. Przygotowany proszek można dodawać do deserów, zup, sałatek, jogurtów czy koktajli. 

Mamy nadzieję, że następnym razem pestka z awokado zamiast w koszu, wyląduje na Twoim talerzu!