Onet Gotowanie
Wszystko, co powinieneś wiedzieć o guacamole
Guacamole – prosta w przygotowaniu, smaczna i niezwykle zdrowa zielona pasta, o której słyszał każdy z nas. Co zawiera i jak wpływa na nasze zdrowie?
Guacamole podbija serca nie tylko smakiem, ale i właściwościami jej głównego składnika, czyli awokado. Liczne badania potwierdzają zbawienny wpływ tego owocu na organizm.
Czym jest guacamole? Guacamole to pasta lub sos, przygotowywany na bazie awokado, soku z limonki lub cytryny oraz soli. Niektóre przepisy rozszerzone są o czerwoną cebulę, kolendrę, papryczki chilli czy pomidory. Guacamole można spożywać z pieczywem, jako dodatek do tortilli, nachosów, naleśników czy tostów. Nie tylko świetnie smakuje, ale dostarcza także cennych składników odżywczych.
fot. Po Prostu Pycha
Super składnik - awokado
Głównym składnikiem guacamole jest awokado, w którym znajdziemy całe mnóstwo witamin, minerałów i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Owoc zawiera m.in. witaminy z grupy B, witaminę A, E, K, kwas foliowy, kwas pantotenowy, wapń, żelazo, potas, fosfor i miedź.
Jak działa awokado?
- Duże ilości potasu oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych wspomaga pracę serca i układu sercowo-naczyniowego, pomagają uregulować gospodarkę tłuszczową w organizmie, obniżając poziom cholesterolu,
- zawarte w nim przeciwutleniacze pomagają zwalczyć wolne rodniki, wzmacniają układ odpornościowy i chronią przed rozwojem chorób cywilizacyjnych,
- witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, jest szczególnie wskazany dla kobiet w ciąży lub planujących dziecko, ponieważ wpływa na prawidłowy rozwój płodu,
- błonnik wspomaga trawienie, usprawnia pracę jelit i przyspiesza metabolizm.
Guacamole to źródło zdrowych tłuszczy oraz wielu witamin i minerałów. Jeszcze dziś wypróbuj sprawdzony przepis na tę wyjątkową pastę!
Po przygotowaniu guacamole została Ci pestka? Sprawdź, jak ją wykorzystać!