Dieta przeciwzapalna — dlaczego powinieneś ją stosować?

Be Diet Catering

Dieta przeciwzapalna — dlaczego powinieneś ją stosować?

Przewlekłe stany zapalne występujące w organizmie mogą być przyczyną groźnych chorób, w tym nowotworów. Jak ich uniknąć? Odpowiedzią jest dieta przeciwzapalna. Jakie produkty włączyć do codziennego menu, aby długo cieszyć się zdrowiem?

Niestety zachodni tryb życia sprzyja pojawianiu się stanów zapalnych w organizmie. Siedzący tryb życia, jadłospis pełen tłuszczów nasyconych i cukrów prostych oraz stronienie od aktywności fizycznej - to wszystko w dużej mierze przyczynia się do występowania otyłości, cukrzycy typu 2, miażdżycy i innych chorób cywilizacyjnych. Co zatem jeść, by zmniejszyć ryzyko zachorowania?

Dieta przeciwzapalna — co jeść?

Owoce i warzywa

Owoce i warzywa dostarczają całe mnóstwo witamin, antyoksydantów, błonnika pokarmowego i związków bioaktywnych. Wszystko to sprawia, że obniżają markery zapalne w organizmie. Włączając do swojego jadłospisu świeże warzywa i owoce zmniejszamy ryzyko rozwoju m.in. chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca.


fot. Hurom Polska

Kwasy omega-3

Tłuste ryby morskie, orzechy włoskie i siemię lniane stanowią idealne źródło kwasów omega-3, które wykazują właściwości przeciwzapalnie, regulują ciśnienie tętnicze krwi i obniżają stężenie trójglicerydów.

Herbata

Zarówno zielona, jak i czarna herbata zawierają związki fenolowe, działające przeciwzapalnie. Regularne spożywanie naparów pomoże także obniżyć poziom ,,złego” cholesterolu we krwi.


fot. OstroVit

Białko roślinne

Nasiona roślin strączkowych zawierających cenne składniki mineralne i dużo błonnika. Występujące w nich związki bioaktywne działają przeciwzapalnie, regulują ciśnienie i normalizują stężenie glukozy we krwi. Zobacz, jakie są inne roślinne źródła białka.

Gorzka czekolada

Dobrej jakości gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao (min. 80%) wykazuje właściwości antyzapalne i przeciwutleniające, a jej spożycie zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca.


fot. Gazeta.pl

Zioła i przyprawy

Zioła i przyprawy są doskonałym źródłem związków biologicznie czynnych. Na szczególną uwagę zasługują kurkumina oraz czosnek, które wykazują silne działanie redukujące stany zapalne.

Dieta przeciwzapalna — czego unikać?

Do występowania i utrzymywania się stanów zapalnych w organizmie przyczyniają się m.in.:

  • słodzone soki i napoje,
  • produkty z białej mąki,
  • słodycze,
  • słone przekąski,
  • wysoko przetworzone mięsa (np. parówki, konserwy, kiełbasy),
  • wysokoprocentowe alkohole.

Stosowanie się do zaleceń diety przeciwzapalnej skutecznie zminimalizuje ryzyko rozwoju niektórych chorób. Nie czekaj dłużej, już teraz zadbaj o swoje zdrowie.