Latem orzeźwiają, zimą rozgrzewają - i właśnie za to je kochamy! Co warto wiedzieć o pomarańczach?
Pomarańcza jest najczęściej hodowanym drzewem owocowym na świecie. Występuje w ponad stu krajach. Sezon na cytrusy rozpoczyna się już w połowie listopada, a w połowie grudnia przychodzi czas na pomarańcze.
Pomarańcza – gatunki
Istnieje wiele odmian pomarańczy, a najpopularniejsze z nich to:
- pomarańcza chińska – najpopularniejszy gatunek, o kulistych owocach, z pomarańczową skórką i słodkim miąższem,
- pomarańcza bergamota – owoc o żółto-zielonej skórce i gorzko-kwaśny miąższu, używany do produkcji olejku eterycznego stosowanego w kosmetyce, aromaterapii i medycynie,
- pomarańcza gorzka – jest spłaszczona, o ciemnopomarańczowej skórce i gorzkim smaku, używana do produkcji przetworów, likierów i olejków,
- limonka – mały, okrągły, żółto-zielony owoc o kwaśnym smaku,
- pomelo – największy z gatunków, mają żółty lub różowy kolor i słodko-kwaśny smak.
fot. Porady - Interia
Pomarańcza - źródło witamin i minerałów
Pomarańcze stanowią bogate źródło:
- witaminy C, antyoksydantu, który m.in. zwalcza wolne rodniki, zapobiega nowotworom, hamuje rozwój miażdżycy, chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi, wzmacnia odporność i jest niezbędny do wytwarzania kolagenu (zobacz, gdzie jeszcze znajdziesz witaminę C),
- beta-karotenu, który niweluje stres oksydacyjny, obniża poziom ,,złego cholesterolu”, wspiera narząd wzroku i pozytywnie wpływa na kondycję skóry,
- witamin z grupy B, które mają ogromny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego (łagodzą stres, poprawiają nastrój, wspierają pamięć i koncentrację), a także poprawiają stan skóry, włosów i paznokci,
- wapnia, potasu, magnezu, żelaza, cynku, fosforu i selenu.
Jak wykorzystać skórkę z pomarańczy do świątecznych wypieków?
Komentarze