Biotyna – witamina piękności

Odkrywamy Zakryte

Biotyna – witamina piękności

Biotyna – to ona w dużej mierze odpowiada za wygląd naszych włosów, skóry i paznokci. Ma też wpływ na nasze samopoczucie. W których produktach znajdziemy jej najwięcej?

Czym jest biotyna?

Biotyna, inaczej witamina H lub B7, to witamina z grupy B. Jakie funkcje pełni w organizmie?

  • Bierze udział w przemianie glukozy, tym samym stabilizując jej poziom we krwi.
  • Uczestniczy w przemianie kwasów tłuszczowych
  • Bierze udział w metabolizmie białek. W
  • pływa na dobre samopoczucie.
  • Jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania witaminy C.
  • Transportuje cząsteczki siarki do komórek skóry i włosów, tym samym wpływając na ich kondycję.
  • Wspomaga leczenie trądziku, ponieważ hamuje nadmierne wydzielanie się sebum.
  • Zapobiega siwieniu i łysieniu. 
  • Stymuluje produkcję keratyny będącej podstawowym składnikiem włosów, skóry i paznokci.
fot. Radioklinika

Niedobór biotyny - jak go rozpoznać?

Najczęstsze objawy niedoboru biotyny to:

  • lęk,
  • apatia,
  • drżenie kończyn,
  • bóle mięśni.
  • wypadające włosy,
  • łamliwe paznokcie
  • łuszcząca się skóra.

9 produktów bogatych w biotynę

1. Żółtka jaj - jajka są źródłem witamin z grupy B, białka, żelaza i fosforu. Szczególnie żółtko jest bogate w biotynę. Jedno ugotowane jajko (50 gramów) to dawka około 10 mcg biotyny, czyli 33% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.

2. Rośliny strączkowe – np. groszek, fasola czy soczewica. Zawierają białko, błonnik i inne cenne mikroelementy. Szczególną uwagę należy zwrócić na soję - 50 gramów dostarcza ponad 30 mcg biotyny, czyli ponad 100% dziennego zapotrzebowania.

3. Orzechy i nasiona - są także dobrym źródłem błonnika pokarmowego, cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych i białka. Większość z nich dostarcza również biotynę. W 20 gramach nasion słonecznika znajdziemy 2,6 mcg biotyny, a 30 gramów migdałów to 1,5 mcg.

4. Wątróbka – to jedno z najlepszych źródeł witaminy H - już 75 gramów wątroby wołowej dostarcza 31 mcg biotyny, czyli ponad 100% dziennego zapotrzebowania, a wątróbka drobiowa zawiera aż 138 mcg na 75 gramów.

5. Bataty - są pełne witamin, minerałów, błonnika. Stanowią także jedno z najlepszych roślinnych źródeł biotyny - 125 gramów batatów zawiera 2,4 mcg biotyny, czyli 8% dziennej dawki.

6. Grzyby - zawierają dużą ilość biotyny. 70 gramów posiekanych, świeżych pieczarek zawiera około 6  mcg, czyli 19% dziennego zapotrzebowania na biotynę.

7. Banany – to nie tylko źródło witaminy H, ale także błonnika, węglowodanów, miedzi i potasu. Jeden mały banan dostarcza około 1% dziennego zapotrzebowania.

8. Brokuły – zawierają duże ilości błonnika, wapnia oraz witamin A i C. Już 45 gramów brokułów stanowi 1% dziennego zapotrzebowania na biotynę.

9. Awokado – oprócz biotyny zawierają kwas foliowy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. 200 gramów awokado zawiera około 1,85 mcg biotyny, czyli 6% dziennego zapotrzebowania.