Odkrywamy Zakryte
Biotyna – witamina piękności
Biotyna – to ona w dużej mierze odpowiada za wygląd naszych włosów, skóry i paznokci. Ma też wpływ na nasze samopoczucie. W których produktach znajdziemy jej najwięcej?
Czym jest biotyna?
Biotyna, inaczej witamina H lub B7, to witamina z grupy B. Jakie funkcje pełni w organizmie?
- Bierze udział w przemianie glukozy, tym samym stabilizując jej poziom we krwi.
- Uczestniczy w przemianie kwasów tłuszczowych
- Bierze udział w metabolizmie białek. W
- pływa na dobre samopoczucie.
- Jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania witaminy C.
- Transportuje cząsteczki siarki do komórek skóry i włosów, tym samym wpływając na ich kondycję.
- Wspomaga leczenie trądziku, ponieważ hamuje nadmierne wydzielanie się sebum.
- Zapobiega siwieniu i łysieniu.
- Stymuluje produkcję keratyny będącej podstawowym składnikiem włosów, skóry i paznokci.
fot. Radioklinika
Niedobór biotyny - jak go rozpoznać?
Najczęstsze objawy niedoboru biotyny to:
- lęk,
- apatia,
- drżenie kończyn,
- bóle mięśni.
- wypadające włosy,
- łamliwe paznokcie
- łuszcząca się skóra.
9 produktów bogatych w biotynę
1. Żółtka jaj - jajka są źródłem witamin z grupy B, białka, żelaza i fosforu. Szczególnie żółtko jest bogate w biotynę. Jedno ugotowane jajko (50 gramów) to dawka około 10 mcg biotyny, czyli 33% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.
2. Rośliny strączkowe – np. groszek, fasola czy soczewica. Zawierają białko, błonnik i inne cenne mikroelementy. Szczególną uwagę należy zwrócić na soję - 50 gramów dostarcza ponad 30 mcg biotyny, czyli ponad 100% dziennego zapotrzebowania.
3. Orzechy i nasiona - są także dobrym źródłem błonnika pokarmowego, cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych i białka. Większość z nich dostarcza również biotynę. W 20 gramach nasion słonecznika znajdziemy 2,6 mcg biotyny, a 30 gramów migdałów to 1,5 mcg.
4. Wątróbka – to jedno z najlepszych źródeł witaminy H - już 75 gramów wątroby wołowej dostarcza 31 mcg biotyny, czyli ponad 100% dziennego zapotrzebowania, a wątróbka drobiowa zawiera aż 138 mcg na 75 gramów.
5. Bataty - są pełne witamin, minerałów, błonnika. Stanowią także jedno z najlepszych roślinnych źródeł biotyny - 125 gramów batatów zawiera 2,4 mcg biotyny, czyli 8% dziennej dawki.
6. Grzyby - zawierają dużą ilość biotyny. 70 gramów posiekanych, świeżych pieczarek zawiera około 6 mcg, czyli 19% dziennego zapotrzebowania na biotynę.
7. Banany – to nie tylko źródło witaminy H, ale także błonnika, węglowodanów, miedzi i potasu. Jeden mały banan dostarcza około 1% dziennego zapotrzebowania.
8. Brokuły – zawierają duże ilości błonnika, wapnia oraz witamin A i C. Już 45 gramów brokułów stanowi 1% dziennego zapotrzebowania na biotynę.
9. Awokado – oprócz biotyny zawierają kwas foliowy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. 200 gramów awokado zawiera około 1,85 mcg biotyny, czyli 6% dziennego zapotrzebowania.