Najlepsze źródła witaminy C

HelloZdrowie

Najlepsze źródła witaminy C

Witamina C m.in. wspiera pracę układu odpornościowego, wzmacnia naczynia krwionośne czy ułatwia wchłanianie żelaza. Najpopularniejszym jej źródłem jest cytryna, jednak istnieją produkty, które zawierają jej nawet kilkanaście razy więcej. Poznaj owoce i warzywa, dzięki którym żadna infekcja nie będzie Ci groźna!

Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, bierze udział w wielu procesach, które zachodzą w organizmie. Dlatego tak ważne jest, by zadbać o jej odpowiednią ilość w codziennej diecie. Znalazła także zastosowanie kosmetyce - jest przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za przedwczesne starzenie się skóry.

Objawy niedoboru witaminy C

  • osłabienie
  • przemęczenie
  • brak apetytu
  • szybkie powstawanie siniaków
  • krwawiące dziąsła
  • trudności w gojeniu się ran
  • bóle mięśni i stawów
fot. Salaterka

Jak działa witamina C?

  • Wspiera pracę układu krwionośnego. Witamina C uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, co zapobiega łatwemu tworzeniu się siniaków, krwotoków czy krwawień dziąseł. Badania wykazały, że reguluje cieśnienie krwi, ułatwia wchłanianie żelaza, a także stymuluje produkcję czerwonych krwinek, co zapobiega anemii.
  • Pomaga w leczeniu nowotworów. Naukowcy twierdzą, że dożylne podawanie witaminy C wraz z lekami przeciwnowotworowymi może przyśpieszyć eliminowanie komórek nowotworowych, a także łagodzić efekty uboczne chemioterapii i radioterapii. Inne badania sugerują, że może ona zapobiegać przerzutom. Witaminy C ma zbawienny wpływ na układ odpornościowy - zwiększa aktywność limfocytów T i B, które zwalczają patogeny oraz uczestniczą w procesie niszczenia komórek nowotworowych. Jednak Amerykańska Agencja ds. Leków i Żywności uznaje witaminę C jako zwykły suplement diety i nie uznaje jej roli w leczeniu nowotworów czy innych chorób.
  • Sprawne stawy i mocne kości. Witamina C bierze udział w procesie produkcji kolagenu, który jest elementem składowym chrząstek stawowych. Odpowiada za elastyczność stawów, tym samym zmniejsza ryzyko występowania kontuzji. Witamina C jest również niezbędna do wydzielania składników budulcowych kości, a jej niedobór może powodować ich odwapnienie. Dlatego w celach profilaktyki osteoporozy zaleca się spożycie 100–500 mg kwasu askorbinowego w ciągu dnia.
  • Pielęgnacja. Witamina C jest silnym antyoksydantem, który hamuje działanie wolnych rodników, które uszkadzają komórki i powodują szybsze starzenie się organizmu. Chroni również skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Pomaga rozjaśnić przebarwienia i nadaje skórze młody wygląd.

Gdzie zatem jej szukać?

TOP 10 Warzywa:

  1. Nać pietruszki: 269 mg/100 g.
  2. Papryka: 125-200 mg/100 g.
  3. Brukselka: 65-145 mg/100 g.
  4. Kalarepa: 70-100 mg/100 g.
  5. Brokuły: 65-150 mg/100 g.
  6. Kapusta: 35-70 mg/100 g.
  7. Kalafior: 37-70 mg/100 g.
  8. Szpinak: 40-84 mg/100 g.
  9. Cykoria: 6-33 mg/100 g.
  10. Fasolka szparagowa: 25-30 mg/100 g.

TOP 10 Owoce: 

  1. Owoce dzikiej róży: 250-800 mg/100 g.
  2. Czarne porzeczki: 150-300 mg/100 g.
  3. Truskawki: 46-90 mg/100 g.
  4. Kiwi: 84 mg/100 g.
  5. Grejpfruty: 30-70 mg/100 g.
  6. Cytryny: 40-60 mg/100 g.
  7. Pomarańcze: 30-50 mg/100 g.
  8. Porzeczki czerwone: 26-63 mg/100 g.
  9. Agrest: 25-40 mg/100 g.
  10. Maliny: 19-37 mg/100 g.