Grzyby Reishi - LEKARSTWO NA WSZYSTKO!
Reishi (z łacińskiego Ganoderma lucidum) to grzyb należący do rodziny lakownicowatych, w skład której wchodzą wyłącznie grzyby wytwarzające owocniki przyrośnięte bokiem do podłoża. Charakteryzują się brązową barwą oraz półkolistym kształtem. W krajach azjatyckich jest uznawany za jedno z najcenniejszych lekarstw Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Cudowny grzyb
Grzyb Reishi występuje w kilku odmianach (czerwony, fioletowy, niebieski, żółty, czarny i biały), przy czym najcenniejszy pod względem terapeutycznym jest czerwony. Według Pharmacopoeia of the People’s Republic of China (czyli oficjalnego, urzędowego spisu leków dopuszczonych w Chinach do obrotu), grzyby lingzhi pozwalają uzupełnić Qi (energię życiową), złagodzić kaszel i objawy astmy. Ponadto są polecane na zawroty głowy, bezsenność, kołatanie serca i duszności. Jakie jeszcze mają właściwości? Grzyby są w stanie również wpłynąć na:
- wysoki poziom cholesterolu,
- nadciśnienie,
- choroby układu sercowo naczyniowego,
- choroby wątroby i nerek,
- zespół przewlekłego zmęczenia,
- wrzody żołądka,
- zakażenia wirusowe.
fot. Vivro blog
Działanie antynowotworowe
Joann Lau i Sanda Zolj - naukowcy z Bellarmine University w USA odkryli, że grzyby Reishi zawierają ważne polisacharydy i saponiny, które zmniejszają proliferację, czyli proces namnażania komórek nowotworowych w zajętych przez raka płucach. Naukowcy odkryli, że efekt ten był wynikiem apoptozy, czyli naturalnej śmierci komórek nowotworowych, do której doprowadziły właśnie substancje z grupy saponin i polisacharydów.
Wspomaganie układu immunologicznego to kolejna zaleta tych małych stworzeń. Grzyby Reishi zawierają w swoim składzie beta-glukan, który zwiększa ilość limfocytów T oraz makrofagów, co bezpośrednio przekłada się na zwiększenie odporności organizmu.
Triterpenoidy w grzybach wykazują działanie obniżające poziom cholesterolu w surowicy krwi. Ponadto obniżają ciśnienie tętnicze i działają przeciwagregacyjnie (zapobiegając miażdżycy). Wszystkie te cechy sprawiają, że Reshi może znaleźć zastosowanie w profilaktyce chorób układu krążenia. Kolejnymi zbawiennymi właściwościami triterpenoidów jest działanie antyhistaminowe i hamowanie dopełniacza. Blokują one związki (które są mediatorami stanu zapalnego) obniżając nasilenie alergii. Reishi może więc okazać się dobrą alternatywą dla leków przeciwalergicznych.
Jakie są przeciwwskazania dla stosowania grzybów?
- ciąża,
- okres karmienia piersią,
- problemy z krzepnięciem krwi,
- problemy z ciśnieniem tętniczym,
- okres przed i po operacjach.
W jaki sposób należy je spożywać i gdzie je kupimy? Grzyby te neistety nie są najsmaczniejsze, ponieważ w 90% składają się z niestrawnego błonnika. Dlatego w Polsce spotyka się je w formie mielonego proszku lub w formie kapsułek. Jeśli zdecydujesz się na mielony proszek to dzienne zalecane spożycie to od 1 do 2 łyżeczek, które należy wymieszać w szklance wody. Decydując się na zakup kapsułek należy przestrzegać stosowania przedstawionego przez producenta. Najłatwiej jest je dostać w sieci, ale należy uważać i kupować wyłącznie w sprawdzonych sklepach, upewniając się wcześniej o certyfikatach i pochodzeniu produktu.
Grzyby reishi są substancją całkowici bezpieczną, należy jednak pamiętać, że jak w przypadku wszystkich substancji trzeba zachować odpowiednie dawki!