Przygotuj swoją odporność na sezon grypowy

radioolsztyn.pl

Przygotuj swoją odporność na sezon grypowy

Zbliża się jesień, a wraz z nią chłodne poranki i wieczory. Nasza odporność zostanie poddana ogromnej próbie. Nie czekaj, już teraz przygotuj swój organizm do walki z wirusami.

 

Zapobiegaj zamiast leczyć

Aby Twój organizm był silny i poradził sobie z jesienną chandrą, warto uwzględnić kilka ważnych czynników, które pomogą Ci co dzień budzić się bez uczucia dyskomfortu i obawy, czy powinienieś pójść dziś do pracy. 

fot. dobre-materace.pl

 

Krok 1 - uprawiaj sport

Jeśli jeszcze nie wprowadziłeś do schematu swojego dnia nawyku aktywności fizycznej, czas najwyższy wprowadzić pewne zmiany. Ruch i ogólna aktywność fizyczna są jednymi z najistotniejszych czynników pomagających utrzymać odpowiednią odporność. Lekarze podpowiadają, że wystarczy udać się na 30 minutowy spacer 3 razy w tygodniu, by wyraźnie wspomóc swój organizm w walce z wirusami.

Sport nie tylko wspomaga system odpornościowy, ale wpywa też na poprawę pracy mięśni, kości i stawów, jak i układu oddechowego, nerwowego i sercowo-naczyniowego. 

 

Krok 2 - zażywaj suplementy

Możliwości wyboru jest naprawdę wiele. Możesz zdecydować się na zażywanie suplementów w formie kapsułek, tabletek, kropel czy syropu. Jakie suplementy należy przyjmować?

Z pewnością kluczową rolę w budowaniu odporności odgrywa witamina A. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, odgrywając istotną rolę w specjalizacji komórek.

Osoby aktywne fizycznie, szczególnie zaprzyjaźnić powinny się z witaminą C. Idąc dalej, należy wspomnieć o witaminie D, która pomaga w przyswajaniu składników mineralnych, takich jak wapń i fosfor.

Kolejną ważną substancją jest witamina E, która ma działanie przeciwutleniające oraz uodparnia błony komórkowe na stres oksydacyjny. Nie zapominajmy też o świetnych właściwościach cynku, który wspiera metabolizm kwasów tłuszczowych oraz witaminy A. Aby wesprzeć pracę serca i mózgu, sięgnij po kwasy omega-3.

 

Krok 3 - odpowiednia dieta

Dieta służąca odporności powinna opierać się szczególnie na zupach oraz bulionach warzywnych, ponieważ są bogate w sole mineralne i witaminy. W okresie jesienno-zimowym zaleca się spożywać potrawy bogate w tłuszcze, takie jak ryby morskie, orzechy oraz oleje. W sezonie grypowym organizm potrzebuje lepszego odżywiania, dlatego nie planuj sztywnej diety służącej odchudzaniu, ponieważ znacząco może ona osłabić organizm. Zaopatrz się w pestki dyni, jajka, rośliny strączkowe, wątróbkę cielęcą oraz warzywa i owoce, szczególnie morele, gdyż jest to bogactwo witaminy B, również potrzebnej w procesie wspierania odporności. 

Nie zapomnij o tym, by dobrze się wysypiać. Na sen należy przeznaczyć od 7 do 8 godzin na dobę. Pamiętaj też, że organizm najlepiej regeneruje się przed północą.