Dieta Dash - zasady stosowania

Elements envato

Dieta Dash - zasady stosowania

Wiecie, że Dieta Dash otrzymała tytuł najlepszej diety roku 2017? Właściwie już od kilku lat utrzymuje 1. miejsce w rankingu najzdrowszych diet: jest to opinia dietetyków i żywieniowców. Jest to dieta zdrowotna, która pomaga zmniejszyć między innymi nadciśnienie tętnicze. Z tego powodu jest polecana przez lekarzy, którzy zwracają uwagę na plagę nadciśnienia. Warto więc poświęcić jej chwilę czasu i wprowadzić do swoich codziennych nawyków.

Zalety stosowania diety Dash

  • Przywrócenie prawidłowego ciśnienia,
  • unormowanie poziomu cukru we krwi,
  • obniżenie cholesterolu,
  • udowodniono, że dieta Dash jest w stanie wydłużyć życie,
  • utrata zbędnych kilogramów.

Zasady diety Dash

Dieta Dash jest dietą zdrowotną – oznacza to, że na pierwszym miejscu stawia się zdrowie, a nie szybkie zgubienie zbędnych kilogramów. Pierwszą zasadą jest więc „mniej soli, więcej nieprzetworzonego jedzenia”.

  • 6-8 porcji produktów pełnoziarnistych dziennie

To właśnie błonnik pokarmowy zawarty w pełnoziarnistych produktach obniża poziom cholesterolu we krwi. Do tego przyśpiesza trawienie i wchłanianie węglowodanów.

  • 4-5 porcji warzyw i owoców dziennie

Ze względu na zdrowotne działanie diety ważne jest regularne dostarczanie witamin: przede wszystkim A, E i C. Do tego poszczególne składniki zapewnią nam odpowiednie zapotrzebowanie na potas i przeciwutleniacze. To właśnie dlatego zaleca się, by jak najczęściej spożywać: awokado, ziemniaków, pomidorów, moreli, bananów, bakłażany, paprykę, szparagi, cukinię, dynie, nektarynki, gruszki, porzeczki, śliwki, cytrusy.

  • 2-3 porcje chudego nabiału dziennie

To jedna z nielicznych diet, która nie zabrania spożywania nabiału: mleka i innych przetworów o niewielkiej ilości tłuszczu. Wapń jest niezbędny nawet dla dorosłego człowieka: wspomaga kości i przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia.

  • 2-3 porcje chudego mięsa dziennie

To właśnie tego typu mięso (ryby, drób, owoce morza) są źródłem białka, witamin z grupy B, żelaza oraz cynku. Ryby i owoce morza są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3: ich obecność obniża ciśnienie, cholesterol, zmniejsza stany zapalne i hamuje powstawanie zakrzepów.

  • 2 porcje tłuszczu dziennie

Chodzi tutaj przede wszystkim o tłuszcze roślinne: olej, margaryna lub domowy sos, np. winegret. Uwaga – za porcję uznaje się nawet łyżeczkę oleju i margaryny.

  • 4-5 porcji orzechów i nasion – w tygodniu

Zbawienne dla naszego układu krwionośnego i mózgu są oczywiście migdały, wszelkie orzechy i pestki. Porcje powinny być niewielkie – są przecież dość mocno kaloryczne i zawierają w sobie dużo tłuszczu.

  • Nie więcej niż 5 porcji słodyczy w tygodniu


(fot. Dom pełen pomysłów)