Grejpfrut i jego lecznicze właściwości

Ofeminin

Grejpfrut i jego lecznicze właściwości

Grejpfruty mają niezwykły wpływ na nasze zdrowie - wzmacniają odporność organizmu, obniżają poziom cholesterolu, regulują ciśnienie krwi, a do tego mają mało kalorii i przyspieszają przemianę materii. Dlaczego jeszcze warto jeść grejpfruty?

Grejpfrut – właściwości odżywcze

Grejpfrut jest prawdziwą bombą witaminową. Jeden owoc dostarcza więcej witaminy C niż wynosi dzienne zapotrzebowanie oraz jedną trzecią dziennej dawki beta-karotenu. Grejpfrut dostarcza też witaminy z grupy B, witaminę E oraz PP, kwas foliowy, wapń, żelazo, fosfor, cynk, magnez i potas.

Grejpfrut występuje w kilku odmianach, które różnią się barwą, smakiem i ilością wartości odżywczych. Grejpfrut czerwony zawiera najwięcej witaminy C i karotenoidów. Wyróżnia się wyraźną nutą goryczy, za którą odpowiada narginina. Odmiany żółta i zielona zawierają mniej wartości odżywczych. Żółte grejpfruty są kwaśne, natomiast zielone są najsłodszą odmianą. Pomelo jest krzyżówką grejpfruta i pomarańczy olbrzymiej.

Fot. Onet Kobieta

Właściwości

  • Odchudzanie - grejpfruty są niskokaloryczne, mają też niski indeks glikemiczny. Dodatkowo przyśpieszają przemianę materii, a błonnik w nich zawarty zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Dzięki zawartości antyoksydantów opóźniają procesy starzenia. 
  • Cukrzyca - grejpfruty mają niski indeks glikemiczny, dlatego powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie osób zmagających się z cukrzycą. Regulują poziom glukozy we krwi i zwiększają wrażliwość komórek na insulinę.
  • Układ krążenia - grejpfruty obniżają poziom cholesterolu we krwi i ciśnienie tętnicze, przeciwdziałają także miażdżycy. Czerwone grejpfruty zawierają najwięcej likopenu i karotenoidów - przeciwutleniaczy, które chronią przed miażdżycą i nowotworami.
  • Ciąża – dzięki dużej zawartości kwasu foliowego grejpfruty są polecane kobietom w ciąży. Kwas foliowy korzystnie wpływa na rozwój układu nerwowego płodu. Są wskazane również podczas cukrzycy ciążowej, ponieważ mają niski indeks glikemiczny.
  • Cera - ze względu na wysoką zawartość witaminy C, grejpfrut ma zastosowanie również w kosmetyce. Kosmetyki z grejpfrutem w składzie polecane są przede wszystkim posiadaczom skóry tłustej i trądzikowej - regulują wydzielanie sebum, łagodzą stany zapalne, przyspieszają gojenie zmian trądzikowych i zamykają pory. Grejpfrut rozjaśnia także przebarwienia.
  • Infekcje - grejpfruty mają właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Ilość witaminy C w jednym owocu przewyższa zalecane dzienne zapotrzebowanie. 
  • Bezsenność i stres – grejpfrutowy olejek eteryczny łagodzi stres, bóle migrenowe, PMS oraz bezsenność. Można dodawać go do kąpieli i inhalacji. Stosowany jest również w ramach aromaterapii.

Interakcje z lekami

Grejpfruty w połączeniu z niektórymi lekami mogą dawać niepożądane skutki uboczne. Dlatego przed wzbogaceniem diety w te owoce warto skonsultować się z lekarzem. Grejpfruty mogą wchodzić w interakcje z lekami:

  • przeciwalergicznymi,
  • na nadciśnienie tętnicze,
  • na chorobę niedokrwienną serca,
  • na zaburzenia lipidowe,
  • na bezsenność.