Elements envato
Poznaj tajniki mrożenia
Robienie zapasów często oznacza później mrożenie nadwyżki jedzenia. Dotyczy to nie tylko obecnie panującej epidemii: kiedy jesteśmy głodni, robimy większe zakupy. Dużo łatwiej ulegamy wtedy wszelkim pokusom, a przede wszystkim kierujemy się wzrokiem, a nie rozsądkiem.
Lepiej mrozić niż wyrzucać
Mamy nadzieję, że nie musimy Cię do tego przekonywać. Rocznie marnuje się wystarczająco dużo jedzenie, które można było wcześniej zamrozić. Jest kilka zasad, które trzeba przestrzegać. W końcu zbyt długie przechowywanie jedzenia w zamrażarce może skończyć się rewolucją żołądkową! Nie jest to dobry pomysł na wieczór dla całej rodziny. Dlatego też zebraliśmy dla Ciebie kilka wskazówek w jednym miejscu. Długoterminowe przechowywanie żywności jeszcze nie było takie proste!
- Zapomnij o wysokich temperaturach.
Mrożenie jedzenia powinno odbywać się w przedziale -18 - -30°C. W niektórych przypadkach może to być utrudnione zadanie: ze względu na oszczędność większość domowych zamrażarek oferuje temperaturę od -4 do -18°C. W tym przypadku zdecydowanie sprawdzi się zasada „im więcej, tym lepiej”. Zimna oczywiście. Jeśli jednak Twój sprzęt oferuje mniejszy zakres, to głowa do góry! Spokojnie ustaw zamrażarkę na -12°C. Uwaga! Wkładanie gorącego jedzenia nie jest dobrym pomysłem. Może uszkodzić termostat, a następnie cały sprzęt. Lepiej poczekać, aż wszystko dokładnie ostygnie.
- Jak przechowywać mrożone jedzenie.
Jeśli tylko pozwala Ci na to ilość jedzenia, pamiętaj, by pakować je ciasno w szufladach. Przechowywanie żywności w torebkach lub plastikowych pojemnikach zapobiegnie uszkodzeniom i powstawaniu grudek. Dobrze jest zaopatrzyć się w sprzęt do pakowania próżniowego: wydłuży to termin spożycia nawet dwukrotnie! Jeśli rozmroziłeś już jakiś produkt, nie powinieneś mrozić go ponownie. Takie jedzenie lepiej od razu przygotować i podać. Warto jednak pamiętać, by jedzenie. jak mięso i ryby najpierw dokładnie rozmrozić. Zasada ta nie dotyczy warzyw: można je gotować od razu po wyjęciu.
(fot. F5 )
Co możemy mrozić
- Surowe mięso,
- ryby (wcześniej nie mrożone!),
- pieczywo,
- owoce i warzywa,
- grzyby.
Jakich produktów nie można mrozić
- Warzyw i owoców z dużą zawartością wody,
- produktów z dużą ilością tłuszczu,
- jajek,
- nabiału.