zywienie.abczdrowie.pl/
Dlaczego zdrowe jelita są tak ważne?
Od prawidłowego funkcjonowania jelit zależy nasze zdrowie. Nie tylko fizyczne, ale i psychiczne. Jak dbać o jelita, aby czuć się dobrze i być zdrowym?
Kiedy należy zwrócić szczególną uwagę na pracę naszych jelit?
Jelito cienkie odpowiedzialne jest za trawienie pożywienia, z kolei jelito grube uczestniczy w oczyszczaniu organizmu z produktów przemiany materii. Odpowiedzialne jest również za wchłanianie wody obecnej pokarmach. Pełne są dobroczynnych bakterii, które zakwaszając organizm zapobiegają rozwojowi bakterii chorobotwórczych. Nazywane przez naukowców drugim mózgiem, odpowiadają nie tylko za trawienie, ale także za wchłanianie witamin, odporność i dobre samopoczucie. Wykazano, że poważne niedobory pożytecznych bakterii w jelicie prowadzą do zaburzeń wchłaniania mikroelementów, takich jak cynk czy fosfor, co może prowadzić do niedoborów witaminowych. Pierwszymi sygnałami świadczącymi o nieprawidłowym funkcjonowaniu jelit są wzdęcia, zaparcia czy biegunki. Objawami, które mogą nie być kojarzone z pracą jelit są zmęczenie, problemy ze snem, problemy skórne, osłabienie odporności czy nagłe zmiany nastroju. Zaburzona praca może powodować astmę, raka, liczne zapalenia, a nawet stany depresyjne.
Czego unikać?
Aby utrzymać jelita w dobrej kondycji należy unikać żywności przetworzonej, fast foodów, cukru i alkoholu. Niewskazane jest również przejadanie się. Siedzący tryb życia także nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Często za problemy z jelitami odpowiedzialne są nietolerancje pokarmowe. Ponad 70% społeczeństwa nie toleruje laktozy i glutenu. Niezbędne jest wtedy wyeliminowanie z diety produktów zbożowych oraz mlecznych, bądź zastąpienie ich odpowiednikami bez laktozy i glutenu. Szkodliwe dla mikroflory jelitowej jest działanie leków, przede wszystkim antybiotyków czy leków nasennych. Skutki uboczne ich spożywania mogą dawać o sobie znać przez długi czas.
Przepis na zdrowe jelita
Aby nie zmagać się z problemami trawiennymi powinniśmy:
- Spożywać odpowiednią ilość błonnika.
- Do diety dołączyć kiszonki.
- Pamiętać o nabiale.
- Być aktywni fizycznie.
- Przyjmować probiotyki (naturalne lub w postaci suplementu).
- Pić dużo wody.
- Unikać stresu.
Błonnik pokarmowy znajdziemy w świeżych owocach i warzywach oraz produktach pełnoziarnistych, np. otrębach pszennych. Poprawia on perystaltykę jelit, ich ukrwienie i wydzielanie soków trawiennych, a dodatkowo zmniejsza uczucie głodu, dzięki czemu nie przejadamy się. Produkty bogate w błonnik są łatwiej i szybciej trawione.
W procesie fermentacji żywności powstają bakterie kwasu mlekowego i bakterie probiotyczne. Dzięki nim nie dochodzi do nadmiernego wytwarzania bakterii chorobotwórczych. Przyczyniają się także do regeneracji nabłonka jelit. Znaleźć je można w maślankach, kefirach, kapuście i ogórkach kiszonych. Pamiętajmy o aktywności fizycznej, która przyspiesza metabolizm. Ważne jest też odpowiednie nawodnienie. Bez tego błonnik nie pełni swojej funkcji oczyszczającej i może zacząć zalegać w jelitach.
(fot. zikodlazdrowia)