Berimal
Natura w walce z nadwagą
Co zrobić, aby jeść i nadal chudnąć? Restrykcyjne diety często prowadzą do tycia, gdyż zwykle po ich zakończeniu występuje efekt jo-jo, przez co znów powracają zbędne kilogramy.
Regularność to podstawa
Ważnym aspektem zdrowej diety jest spożywanie niewielkich posiłków w odstępie do 3 godzin. Z zatrzymaniem wagi zmagają się panie zbliżające się do okresu menopauzy. Jeśli na wadze nie widać zmian, warto włączyć do diety zioła oczyszczające organizm z zalegających złogów, a także warzywa, np. karczoch czy kolendra.
Fot. polki.pl
Jedz i chudnij!
Karczoch zawiera błonnik, który zapewnia uczucie sytości na dłużej. Jego dobroczynny wpływ na wydzielanie żółci reguluje proces trawienny. Substancja w nim zawarta, cynaryna przyspiesza spalanie tłuszczów. Kolendra wpływa pozytywnie na perystaltykę jelit, a także oczyszcza wątrobę. Podobnie jak karczoch, pobudza procesy trawienne organizmu. Morszczyn pęcherzykowaty, to alga, której substancje regulują procesy wchłaniania węglowodanów i zapobiegają efektowi jo-jo. Jod i brom zawarty w morszczynie wpływa dobroczynnie na gospodarkę hormonalną. Rośliną, która pomoże w walce z nadwagą jest również bratek trójbarwny, oczyszczający organizm. Działa moczopędnie, a zawartość śluzu wzmaga procesy przemiany materii. Codziennie rano warto wypić również szklankę wody z cytryną (na czczo, po przebudzeniu), która pobudzi perystaltykę jelit, dodatkowo rozbudzając organizm.