Dieta rotacyjna – na czym polega?

Zdrowie - Dziennik

Dieta rotacyjna – na czym polega?

Dieta rotacyjna jest szczególnie wskazana dla osób zmagających się z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi oraz chorobami grzybiczymi. Na czym polega? Kiedy ją stosować?

Dieta rotacyjna to cykliczny sposób żywienia. Zakłada ona naprzemienne włączanie i wyłączanie z codziennego jadłospisu określonych produktów – eliminacji tych szkodliwych i rotacji dozwolonych.

Czym dokładnie jest dieta rotacyjna?

Dieta rotacyjna została stworzona Paula Cheka, specjalistę od ćwiczeń korekcyjnych. Zakłada ona spożywanie co 72 godziny (raz na 4 dni) ściśle określonych produktów pochodzących z tej samej grupy. Dieta składa się z dwóch części:

  • stworzenie listy produktów, które mogą powodować reakcje alergiczne i wyłączenie ich z diety,
  • naprzemienne włączanie i wyłączanie z jadłospisu produktów, które są tolerowane przez organizm.

Dla przykładu: przez 3 kolejne dni eliminujemy z diety produkty pszenne. Włączamy je z powrotem do jadłospisu 4 dnia. Oznacza to, że robimy trzydniowe przerwy między jednym a drugim spożyciem danych produktów. Codziennie dozwolone jest spożycie tego samego składnika w różnej postaci. Zaleca się jedzenie 3 niedużych posiłków w ciągu dnia. Ważnym elementem stosowania diety jest prowadzenie dzienniczka żywienia i odnotowywanie w nim, co jedliśmy, co wykluczyliśmy oraz jak to wpłynęło na nasze samopoczucie. Ułożenie jadłospisu diety rotacyjnej nie jest łatwe, dlatego warto w tym celu zgłosić się do specjalisty. Będziemy mieli wtedy pewność, że w jadłospisie nie zabraknie niezbędnych składników odżywczych.

fot. Zdrowie z wyboru
Chcesz spróbować diety rotacyjnej, ale nie wiesz od czego zacząć? Specjalista ułoży skuteczny plan żywieniowy.

Zalety i wady diety rotacyjnej

Zalety:

  • Pomaga określić, które produkty wywołują reakcje alergiczne i pozwala na wykluczenie ich z diety. Pozwala zmniejszyć dokuczliwe objawy, a wyraźne zmiany odczuwalne są już po 30 dniach przestrzegania zasad diety.
  • Zmniejsza ryzyko pojawienia się alergii pokarmowej na nowe produkty.
  • Zapobiega przeciążeniu organizmu alergenami.
  • Urozmaica codzienny jadłospis.

Wady:

  • Jest czasochłonna i wymaga zaangażowania.
  • Wymaga uważnego obserwowania reakcji organizmu na daną grupę produktów.
  • Nie ma możliwości przygotowywania posiłków z wyprzedzeniem, ponieważ codziennie wykorzystywane są inne produkty.

Dla kogo przeznaczona jest dieta rotacyjna?

Dieta rotacyjna szczególnie polecana jest osobom, które uczulone są na kilka lub kilkanaście produktów spożywczych, a także w przypadku alergii o nieznanym pochodzeniu. Często zalecana jest osobom cierpiącym z powodu chorób takich jak:

  • stwardnienie rozsiane,
  • Hashimoto,
  • bielactwo,
  • reumatoidalne zapalenie stawów,
  • łuszczyca,
  • cukrzyca insulinozależna.

Niektórzy specjaliści są zdania, że nie powinny stosować jej kobiety w ciąży, karmiące oraz dzieci.

Dieta rotacyjna węglowodanami

Dieta rotacyjna węglowodanami najczęściej stosowana jest przez osoby, którym zależy na polepszeniu regeneracji po treningu i przyspieszeniu spalania tkanki tłuszczowej. W czasie jej stosowania tydzień dzieli się na 3 części:

  • dni z wysokim spożyciem węglowodanów – zazwyczaj 2 dni, w ciągu których wykonuje się trening partii mięśniowej, na których rozwinięciu zależy nam najbardziej,
  • dzień ze średnim spożyciem węglowodanów – dni, w które wykonujemy trening pozostałych grup mięśniowych,
  • dzień z niskim spożyciem węglowodanów – dni bez treningu.