Jak działa kolagen na stawy, włosy i skórę?

age-less.pl

Jak działa kolagen na stawy, włosy i skórę?

Kolagen to białko naturalnie występujące w organizmie. Stanowi istotny składnik skóry, tkanek wewnętrznych, stawów i kości - zapewnia im elastyczność i wytrzymałość. Niestety, wraz z wiekiem produkcja kolagenu znacząco się obniża, co jest przyczyną starzenia się komórek. Jakie funkcje pełni kolagen i jak go skutecznie uzupełniać?

Rola kolagenu w organizmie

Kolagen stanowi prawie 1/3 wszystkich białek w organizmie, który syntezuje go z aminokwasów obecnych w pożywieniu. Jednak, aby ten proces zachodził, niezbędna jest obecność witaminy C. Naukowcy wyodrębnili ponad 30 rodzajów tego białka. Różnią się od siebie budową oraz funkcjami, jakie pełnią. Kolagen:

  • zapewnia skórze sprężystość i elastyczność,
  • odpowiada za rozciągliwość ścięgien i więzadeł,
  • zapewnia wytrzymałość kościom,
  • odpowiada za „poślizg” stawów w czasie ruchu,
  • odpowiada za odpowiednie umocowanie narządów wewnętrznych,
  • chroni przed rozwojem drobnoustrojów chorobotwórczych,
  • zapobiega utracie wody z wewnętrznych warstw skóry,
  • chroni skórę przed czynnikami atmosferycznymi.

Do 25. roku życia ubytki kolagenu są naturalnie uzupełniane, jednak produkcja tego białka spada wraz z wiekiem. Włókna kolagenowe stają się cieńsze, spada tempo syntezy, zmniejsza się jego ochronne działanie. W efekcie skóra traci elastyczność, pojawiają się przebarwienia, rany dłużej się goją, występują bóle stawów. Rozpad kolagenu obecnego w skórze przyspiesza niezdrowy tryb życia, m.in. niedobór snu, stres, brak aktywności fizycznej, nieodpowiednia dieta, a także zanieczyszczenie powietrza i promieniowanie UV.


fot. Medestetica

W czym jest kolagen?

Kolagen można w pewnym stopniu uzupełniać w sposób naturalny, sięgając regularnie po produkty o znacznej zawartości tego białka. Największe ilości kolagenu zawierają:

  • galarety (rybne, wieprzowe, owocowe),
  • podroby (serca, wątróbki),
  • salceson,
  • golonka,
  • wywary z kości, chrząstek i skórek.
  • żelatyna,
  • miękkie struktury w skrzydełkach i udkach drobiowych.

W obfitującym w białko nie może zabraknąć produktów bogatych w witaminę C. Należą do nich:

  • papryka,
  • kapusta,
  • natka pietruszki,
  • brukselka,
  • brokuły.

Spożywanie powyższych produktów bogatych w kolagen przez dłuższy czas nie jest wskazane ze względu na dużą zawartość tłuszczów - ich większa ilość może powodować wzrost poziomu cholesterolu. Innym sposobem na zwiększenie ilości kolagenu w organizmie jest dostarczanie organizmowi składników biorących udział w syntezie tego białka. Należą do nich m.in.:

  • witamina A – znajdziemy ją w jajach, słodkich ziemniakach, jarmużu, szpinaku, dyni, marchwi czy fasolce szparagowej,
  • witamina C – jej źródła stanowią owoce cytrusowe, papryka, owoce dzikiej róży, kiwi, natka pietruszki, kiszonki, brokuły, brukselka,
  • witamina E – produkty bogate w tę witaminę to olej słonecznikowy, kukurydziany i z pestek winogron, orzechy laskowe, migdały, ziarna zbóż, oliwki, szparagi, awokado, jarmuż.