Dieta oparta na skrobii
Dieta McDougalla to dieta roślinna, która jest oparta na skrobi. Należy do leczniczych diet wegańskich. Szczególnie polecana jest osobom zmagającym się z wieloma chorobami, poczynając od nadwagi, otyłości, chorób układu krążenia do chorób nowotworowych.
Dieta McDougalla - zasady
John A. Mcdougall zasłynął ze swojej książki "Zdrowie bez recepty, czyli skrobia, która leczy" Dieta propagowana przez autora cieszy się ogromną popularnością i przypisuje jej się wiele korzystnych skutków zdrowotnych - wyrównanie poziomu glukozy we krwi do wartości w granicach normy, zapobieganie wystąpieniu chorób, takich jak miażdżyca, artretyzm i wiele innych. Z czym wiąże się ten efekt i czy warto zastosować się do proponowanych przez McDougalla zaleceń?
Doktor McDougall zaleca zwiększenie spożycia produktów o wysokiej zawartości skrobi, które zaspokajają głód. Najlepszym wyborem będą produkty jak najmniej przetworzone, czyli np. lepiej wybrać ryż brązowy niż biały, pełnoziarniste pieczywo niż pszenne. Na diecie należy:
- dostarczać wysoki procent produktów węglowodanowych - ryż, pieczywo pełnoziarniste, ziemniaki, rośliny strączkowe, mąka,
- jeść dużo owoców i warzyw,
- zrezygnować z produktów pochodzenia zwierzęcego: mięsa, mleka i przetworów mlecznych, jaj,
- unikać tłuszczu zarówno zwierzęcego, jak i roślinnego,
- zmniejszyć spożycie soli i cukru,
- unikać wysoko przetworzonych produktów sojowych.
fot. menopauza
Co jeść, czego unikać? Opierając swoją dietę na produktach skrobiowych, aby uzyskać korzystne efekty, musimy jednocześnie wyeliminować bądź ograniczyć pewne produkty. Doktor McDougall podaje:
produkty wskazane:
- pieczywo (najlepiej pełnoziarniste),
- rośliny strączkowe,
- kukurydza,
- mąka z pełnego przemiału,
- makarony,
- kasze,
- ryż,
- ziemniaki,
- bataty,
- pozostałe warzywa owoce (1 do 4 porcji dziennie).
Produkty przeciwwskazane:
- mięsa,
- wszelkiego rodzaju tłuszcz zwierzęcy,
- ryby,
- owoce morza,
- jaja,
- mleko,
- sery,
- cukier,
- miód,
- słodycze,
- margaryny roślinne,
- oleje roślinne.
Na czym polega działanie diety? Dlaczego jest tak popularna? Produkty skrobiowe są źródłem cennych składników (węglowodanów, białka, błonnika, tłuszczu, witamin i składników mineralnych) w odpowiednich proporcjach oraz przeciwutleniaczy i fitozwiązków. Natomiast zawierają mało składników niebezpiecznych dla zdrowia, powodujących rozwój chorób, jak: tłuszcze nasycone, cholesterol, tłuszcze typu trans, białko zwierzęce oraz substancje zakwaszające, posiadające właściwości zapalne i przyczyniające się do rozwoju chorób serca, zawałów, nadciśnienia, zapalenia stawów, nowotworów.