Środa, Maj 15
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Suszone śliwki i ich niezwykłe właściwoś...

Doz

Suszone śliwki i ich niezwykłe właściwości

Śliwki to najpopularniejsze z suszonych owoców. Nic dziwnego - regulują pracę układu pokarmowego, pomagają zapobiegać otyłości, a do tego świetnie smakują. Oprócz tego stanowią źródło cennych składników. Dlaczego warto włączyć suszone śliwki do swojej diety?

Suszone śliwki – źródło cennych składników

Świeże śliwki są źródłem witaminy A, B6, C, E i K, żelaza, miedzi, potasu, manganu i błonnika. W procesie suszenia dochodzi do zmian w składzie, m.in. zwiększa się ilość witaminy A oraz błonnika (około 10 g w 100 g suszonych owoców). Znajdziemy w nich także duże ilości beta-karotenu. Należy jednak pamiętać, że zawierają sporo kalorii - 100 g suszonych śliwek to blisko 240 kalorii.

Dlaczego warto jeść suszone śliwki?

Pomagają utrzymać prawidłową wagę

Dbasz o linię i masz ochotę na coś słodkiego? Zamiast batonika wybierz suszone śliwki. Błonnik w nich zawarty pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi. Zapobiegnie to podjadaniu między posiłkami i ułatwi utrzymać prawidłową masę ciała. Przy jedzeniu suszonych śliwek trzeba jednak zachować umiar i pamiętać o ich kaloryczności.


fot. Zdrowie - Radio ZET

Zapobiegają nowotworom

Udowodniono, że suszone śliwki sprawdzają się jako element diety w profilaktyce nowotworów jelita grubego. Swoje zdrowotne właściwości zawdzięczają związkom fenolowym, które hamują szkodliwe działanie wolnych rodników i łagodzą stany zapalne w organizmie.

Na problemy z zaparciami

Suszone śliwki sławę zyskały przede wszystkim jako naturalny środek na zaparcia. Dzięki wysokiej zawartości błonnika usprawniają perystaltykę jelit, tym samym ułatwiają wypróżnianie. Zawarty w owocach sorbitol sprzyja ,,dobrym” bakteriom jelitowym i zapobiega dolegliwościom ze strony układu pokarmowego. Należy jednak zachować umiar, ponieważ zjedzenie na raz zbyt dużej ilości owoców może wywołać wzdęcia i biegunki.

Dla zdrowych kości

Włączenie do diety suszonych śliwek szczególnie poleca się kobietom w okresie menopauzy. To właśnie wtedy, ze względu na gwałtowne zmiany hormonalne, dochodzi do zmniejszenia gęstości kośćca, w wyniku którego rośnie prawdopodobieństwo złamań. Zawarte w śliwkach polifenole, wapń, magnez i witamina K, jak wykazują badania, mają korzystny wpływ na układ kostny i zmniejszają ryzyko rozwoju osteoporozy.

Śliwki, zarówno świeże, jak i suszone, są bogactwem cennych składników odżywczych. Oprócz stosowania ich na wskazane dolegliwości, mogą stanowić zdrową alternatywę dla słodkich przekąsek. Warto jeszcze dzisiaj wybrać się do sklepu i zaopatrzyć się w te niezwykłe owoce.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Na lepszy dzień – joga śmiechu

Czytaj następny

Cyjanek - gdzie go znajdziemy i co powoduje w naszym organizmie?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).