Semolina - co to jest?

Semolina - co to jest?

Semolina to mąka lub kasza otrzymywana z pszenicy durum. Jest to bardzo zdrowy produkt, który ma liczne właściwości oraz wartości odżywcze. Jej prozdrowotne działanie powinny docenić zwłaszcza osoby z problemami trawiennymi, cukrzycy oraz osoby z problemami układu krążenia. 

Skład semoliny

Najnowsze badania pokazują, że semolina to bogate źródło wielu mikro- i makroelementów, które powinny znajdować się w codziennej diecie. Co takiego zawiera produkt? - 12,7 gramów białka, około 1 gram tłuszczu (z czego większość to tłuszcze nienasycone), blisko 73 gramy węglowodanów i 3,9 grama błonnika. Semolina to również znakomite źródło wielu cennych pierwiastków. W 100 gramach tego produktu znajduje się m. in. 186 mg potasu, 136 mg fosforu, 47 mg magnezu, 17 mg wapnia, 1 mg sodu, około 1 mg cynku oraz 1,23 mg żelaza. Jeżeli chodzi o witaminy, to w tej samej ilości semoliny znaleźć można 3,31 mg niacyny, blisko 0,6 mg kwasu pantotenowego, 0,28 mg witaminy B1, około 0,1 mg witaminy B2 i 0,103 mg witaminy B6.

Jest ona uznawana za o wiele zdrowszy substytut mąki pszennej. Wśród jej walorów wymienić można niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu powoduje mniejsze wahania stężenia glukozy we krwi po jej spożyciu. Dodatkowo ze względu na różnicę w zawartości białek glutenowych, zdarza się, że jest tolerowana przez osoby cierpiące na celiakię. Udowodniono poza tym, iż usprawnia trawienie oraz zwiększa uczucie sytości (dzięki dużej zawartości błonnika). Co więcej wspomaga regenerację mięśni (dzięki wysokiej zawartości magnezu) oraz poprawia funkcję nerek

fot. Wirtualne Media

Oprócz wymienionych funkcji powyżej semolina może przyczynić się także do:

  • usprawnienia procesów trawiennych,
  • odchudzania (wysoka zawartość błonnika pokarmowego),
  • regulacji pracy nerek,
  • regulacji pracy układu nerwowego,
  • poprawy kondycji naczyń krwionośnych,
  • obniżenia poziomu glukozy we krwi,
  • poprawnego rozwoju płodu.

Semolina w przemyśle stosowana jest przede wszystkim do produkcji makaronu (zwłaszcza tradycyjnego włoskiego, który charakteryzuje się jasnożółtą barwą), a także kaszy kuskus. Makarony z niej wykonane dłużej pozostają al dente, ponieważ semolina pochłania mniej wody niż pszenica. Bez wątpienia jest to surowiec, który warto włączyć do swojej diety.