Produkty, których nie jedzą onkolodzy

Centrum Odżywek

Produkty, których nie jedzą onkolodzy

Lista produktów, które mogą wpływać na rozwój nowotworów z roku na rok się powiększa. Ale są takie, które od lat znajdują się na szczycie list rakotwórczego jedzenia. Czego unikać szerokim łukiem?

Produkty sprzyjające nowotworom

Sól

Sól jest nieodłącznym elementem gotowania. Niestety jej nadmiar powoduje m.in. wzrost ciśnienia tętniczego, zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób serca. Używanie tej przyprawy w dużych ilościach sprzyja także rozwojowi nowotworów, przede wszystkim żołądka i trzustki. Dzienna porcja soli nie powinna przekraczać 5 g. Biorąc pod uwagę ilości soli dodawane do gotowych produktów spożywczych, może być to trudne zadanie. Dlatego tak ważne jest dokładne czytanie etykiet i unikanie artykułów przepełnionych solą.


fot. Polki.pl

Tłuszcze trans

Tłuszcze trans są obecne m.in. w margarynie, słonych i słodkich przekąskach, ciastach i gotowych deserach. Przyczyniają się do rozwoju nowotworów jelita grubego i raka piersi. Wyeliminowanie tłuszczów trans z diety może być trudne, ale na pewno można je ograniczyć i zrezygnować ze słodyczy, nie jeść produktów smażonych w głębokim tłuszczu, a margarynę zastąpić masłem.

Chipsy

Chipsy to mieszanina soli, węglowodanów prostych i tłuszczów trans. Jednocześnie nie zawierają praktycznie żadnych składników odżywczych. 100 g to około 520 pustych kalorii. Zdrowszą alternatywą dla chipsów będzie popcorn.


fot. NZOZ Revita

Płatki śniadaniowe

Do płatków śniadaniowych dodawane są ogromne ilości cukru pod różnymi postaciami, np. syropu glukozowo-fruktozowego czy cukru trzcinowego. Po takim śniadaniu będziemy pełni energii tylko przez krótką chwilę. Gdy poziom cukru we krwi opadnie, my będziemy czuć zmęczenie i rozdrażnienie. W efekcie prawdopodobnie sięgniemy po kolejną cukrową przekąskę. Płatki śniadaniowe z powodzeniem zastąpić można płatkami owsianymi. Popularna owsianka z dodatkiem ulubionych owoców nasyci nas na długo, a razem z nią dostarczymy organizmowi duże ilości składników odżywczych.

Alkohol

Alkohol znajdziemy chyba na każdej liście produktów szkodliwych dla zdrowia. Ma też znaczący wpływ na rozwój nowotworów, przede wszystkim wątroby, przełyku, piersi, żołądka i jelita grubego. Szczególnie szkodliwe są napoje wysokoprocentowe, takie jak wódka. Jeżeli dodatkowo palimy papierosy, ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej rośnie kilkukrotnie.

fot. Codziennie Fit

Nie bez powodu co jakiś czas powstają kolejne rankingi szkodliwych produktów. Nieświadomi konsumenci zbyt często ulegają przekazom producentów, narażając w ten sposób swoje zdrowie. Dlatego świadomie wybierajmy dla nas to, co najlepsze.