hpba
Złote zasady w diecie dziecka
Zdrowa, ale przede wszystkim bezpieczna i dobrze zbilansowana – taka powinna być dieta dziecka. Dlaczego? Ponieważ jest ona szczególnie ważna przy etapie rozwoju i wzrostu dziecka. Przygotowaliśmy dla Was kilka niezbędnych rad, zobaczcie sami!
Regularne posiłki
Dziecko powinno jeść od 4 do 5 posiłków dziennie, średnio co 3-4 godziny. Regularne posiłki są bardzo istotne ze względu na nasze przyzwyczajenia żywieniowe, jak i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dobrym pomysłem jest wprowadzenie w domu odpowiednich pór do spożywanych posiłków, aby dziecko jadło je razem z całą rodziną.
Przedłużanie
Posiłek dla dzieci powinien trwać od 30 do 40 minut. W ten sposób uświadamiamy nasze pociechy, że wszystko ma początek i koniec, i że nie należy ich zbytnio rozpraszać podczas jedzenia.
Co wtedy, gdy dziecko się pobrudzi?
Na początku swojej przygody z jedzeniem dziecko tylko dotyka, je rączkami i często przy tym się brudzi. Jest to jednak normalny proces żywieniowy, z punktu widzenia psychologicznego są to nowe doznania sensoryczne dla malucha. Warto więc poczekać aż skończy i dopiero wtedy go umyć.
Różnorodna dieta
Z tym punktem możecie mieć największy problem, bo nie zawsze mamy czas na gotowanie różnorodnych posiłków, a nasze dzieci nie zawsze mają apetyt. Musimy jednak pamiętać o urozmaicaniu diety,pozwoli nam to na pokrycie wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Niektóre ze składników mogą nam także sprawiać trudność, nie każde dziecko lubi warzywa, np. brokuły, brukselkę czy marchewkę. Starajmy się jednak przemycać te produkty w innej postaci lub w bardziej atrakcyjnej formie.
Dokarmianie między posiłkami
Dokarmianie między podstawowymi posiłkami może rozwinąć u dziecka nawyk podjadania, co dodatkowo rozreguluje jego nawyki żywieniowe i co gorsze zmniejszy apetyt dziecka. Jeśli maluch będzie wiedział, że po obiedzie będzie mógł zjeść swoją ulubioną przekąskę, to na talerzu z obiadu na pewno pozostanie jakaś niechciana jego część.
fot.Mjakmama
Prawidłowa higiena
Prawidłowa higiena posiłków to nie tylko mycie rąk przed rozpoczęciem jedzenia. Przede wszystkim prawidłowa postawa przy stole i skupienie przy jedzeniu. Podczas posiłku dziecko powinno się wyciszyć i skoncentrować.
Picie wody
Głównym źródłem płynów w diecie naszej pociechy zawsze powinna być woda. Już od najmłodszych lat powinniśmy wprowadzać tę zasadę. Pamiętajmy o tym, że to nasze nawyki żywieniowe mają największy wpływ na ukształtowanie naszych pociech, dlatego warto wyeliminować ze swojej diety słodzone, gazowane napoje i przetworzone soki.
Spożycie cukru
Temat cukru w diecie najmłodszych zazwyczaj jest trudny, ponieważ z jednej strony węglowodany proste powinny być ograniczone do minimum, z drugiej jednak nie możemy całkowicie uchronić dziecka przed słodyczami… Warto więc zachować rozwagę i wybierać zdrowe alternatywy, np. owoce, które oprócz cukrów prostych zawierają również witaminy, składniki mineralne oraz błonnik.
Produkty przetworzone
Gotowe produkty dla dzieci mogą zawierać wiele szkodliwych substancji, konserwantów, cukrów prostych, soli oraz złej jakości tłuszczy. Jeśli używamy gotowych dań dla dzieci – powinno to dotyczyć tylko wyjątkowych sytuacji lub postarajmy się dobrać produkt jak najlepszej jakości.
Suplementacja
Suplementacja, czyli specjalne środki, które mają na celu uzupełnić naszą dietę w niezbędne witaminy i składniki mineralne. Najczęstsza postać suplementów to kapsułki, proszki i płyny. Niektóre składniki odżywcze, takie jak witamina D, czy kwasy z rodziny omega 3 bardzo ciężko zbilansować w diecie dziecka. Warto więc sięgnąć po sprawdzone preparaty, które zapewnią prawidłowy rozwój naszych maluchów.