scientificorigin.com
Czy picie kawy w ciąży jest bezpieczne?
Ciąża jest okresem szczególnym w życiu każdej kobiety. W tym czasie zwracamy większą uwagę na spożywane przez nas pokarmy oraz, jeśli to możliwe, ograniczamy przyjmowanie wszelkiego rodzaju używek do zera.
Czy kawa może zagrażać Twojemu dziecku, podobnie jak alkohol czy papierosy? Poznaj fakty i mity na temat kofeiny i skutków jej przyjmowania będąc w ciąży.
Jak działa kofeina w organizmie kobiety ciężarnej?
Kobiety w ciąży oraz płody są bardziej narażone na negatywne działanie kofeiny w organizmie. Jest tak głównie za przyczyną wydłużonego czasu utrzymywania się dużego stężenia substancji w organizmie. Podczas trwania ciąży, kofeinę powinno ograniczać się, do jak najmniejszych ilości.
Pomimo, że badacze wypowiadają się często odmiennie na temat spożywania teiny (zawartej w herbacie) przez kobiety ciężarne oraz karmiące piersią, to jednak trzeba wziąć pod uwagę potencjalne zagrożenia wywołane tą substancją. Szacuje się, że przyszła matka nie powinna przekraczać dziennie 200 mg kofeiny na dobę.
Średni czas półtrwania kofeiny w organizmie ciężarnej wynosi około 18 godzin, podczas gdy u osoby dorosłej niebędącej w ciąży wynosi on średnio 4 godziny. U płodu utrzymuje się nawet do 150 godzin. W przypadku kobiet ciężarnych wraz z rozwojem ciąży okres półtrwania kofeiny wzrasta pięciokrotnie, a na wydalenie jej z organizmu ciężarnej wpływ ma wiek, palenie papierosów, choroby oraz długi okres stosowania przed ciążą tabletek antykoncepcyjnych. Stosowanie zbyt dużych ilości kofeiny skutkuje zwiększonym ryzykiem przedwczesnego porodu, a nawet poronienia.
Teina zaliczana jest do związków koteratogennych i wchodzi w reakcje z niektórymi lekami oraz używkami. Znacząco zwiększa ryzyko wad płodu jeśli jest spożywana jednocześnie z niektórymi lekami. Należą do nich m.in. leki przeciwpadaczkowe, przeciwmigrenowe, przeciwgrzybiczne, leki układu sercowo-naczyniowego oraz niesteroidowe leki przeciwzapalne. Stosowanie trimetyloksantyny z lekami przeciwdepresyjnymi prowadzić może nawet do zatrucia organizmu. Na wagę embriotoksycznego działania kofeiny ma wpływ jej dawka, częstość spożycia oraz stan kliniczny kobiety ciężarnej.
Ważnym czynnikiem, na który trzeba zwrócić uwagę jest zawartość kofeiny nie tylko w kawie, ale w wielu innych napojach i produktach spożywczych. Coraz bardziej rozpowszechnia się jej stosowanie.
fot. stalowezdrowie.pl
Kawa w ciąży - jeśli tak to jaka?
Wiemy już, że to nie kawa powoduje zagrożenie dla zdrowia dziecka, a kofeina, która się w niej znajduje. Największą ilość kofeiny, bo 85 mg/100 ml zawiera kawa mielona. Kawa rozpuszczalna zawiera 50 mg/100 ml, a herbata czarna oraz w torebkach 40 mg/100 ml.
Najlepszym rozwiązaniem dla miłośniczek kawy jest spożywanie kawy bezkofeinowej, ponieważ zawiera ona jedynie 4 mg kofeiny na 100 ml. Najbezpieczniejsza będzie jednak kawa zbożowa, w której kofeiny nie ma wcale. Jeśli kawę chcesz wypić w kawiarni i nie wiesz, ile kofeiny może zawierać, warto zapytać o to obsługę.
fot. mojealergie.pl
Nie musisz odmawiać sobie przyjemności z picia kawy. Wystarczy, że będziesz piła ją z rozwagą i w odpowiednich ilościach, uwzględniając obecność kofeiny w innych produktach, takich jak liście herbaty, yerba mate, napojach typu cola, nasiona kakaowca i czekolada.
W ciąży nie należy spożywać również wszelakich napojów energetycznych, które zawierają nawet do 55 mg kofeiny na 100 ml.