Gazeta Wrocławska
Dieta kwiatowa. Które kwiaty są jadalne?
Kwiaty nie tylko pięknie wyglądają i pachną - są również źródłem cennych składników odżywczych. Nadają daniom wyjątkowy wygląd i oryginalny smak. Kiedyś ozdabiały nasz stół, teraz także talerze. Które kwiaty warto włączyć do diety?
Kwiaty mogą zarówno cieszyć oko, jak i podniebienie. Są doskonałym dodatkiem do sałatek, deserow i drinków. Można je kandyzować, marynować i wykorzystać do produkcji syropu. Właściwym wyborem będą kwiaty z upraw ekologicznych, własnej uprawy lub rosnących z dala od dróg i miast. Najlepiej zbierać je w ciepłe i suche dni, dokładnie wypłukać i zostawić na godzinę na papierze, by pozbyć się żyjących w nich owadów.
Które kwiaty wybrać?
Stokrotka – jest bogata w flawonoidy, białka, beta-karoten, witaminę C i sole mineralne.
Mniszek lekarski – stanowi źródło witamin z grupy B, witaminy A, C i D, beta-karotenu i minerałów. Pomaga przy dolegliwościach trawiennych, wspomaga wątrobę i działa moczopędnie.
Nasturcja - zawiera witaminę C, sole mineralne i mikroelementy. Ma działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne. Usprawnia pracę nerek, dróg moczowych, wątroby i woreczka żółciowego.
Koniczyna łąkowa - jest bogata w garbniki, karoten i witaminę C i E. Ma korzystny wpływ na trawienie.
Bratek - zawierają przeciwutleniacze, takie jak witamina C, karoteny, polifenole i flawonoidy.
Akacja – jej kwiaty służą przede wszystkim do produkcji herbat, ale można jeść je również surowe.
Fot. INNPoland
Begonia – smakuje podobnie jak rabarbar, a swój smak zawdzięczają zawartości kwasu szczawiowego.
Bławatek – stanowi składnik herbat. Działa moczopędnie, przeciwzapalnie, wspomaga leczenie kamicy nerkowej oraz innych chorób układu moczowego. Napar stosuje się zewnętrzne na owrzodzenia i rany.
Chryzantema - jej kwiaty są soczyste i chrupiące. Mają intensywny smak i zapach.
Fiołek wonny – ma delikatny słodki smak. Jego piękne kwiaty doskonale nadają się do dekoracji.
Goździkowiec - wszystkie odmiany goździka są jadalne. Jego kwiatów używa się do aromatyzowania ciast i deserów, ze względu na jego lekko korzenny smak.
Hibiskus – najbardziej popularne są napary i herbaty z hibiskusa. Ma działanie przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia. Oprócz tego, pomaga obniżyć ciśnienie krwi, a polisacharydy w nim zawarte wzmacniają odporność. Jest skarbnicą witaminy C, wapnia i soli mineralnych.
Lawenda - jej delikatny cytrynowy smak idealnie pasuje jako dodatek do sosów i mięs. Ma właściwości rozkurczowe i antyseptyczne. Poprawia trawienie i pracę wątroby.
Nasturcja – zawiera witaminę C i sole mineralne. Działa bakteriobójczo i przeciwgrzybicznie.
Róża - zawiera witaminę C, flawonoidy oraz karotenoidy. Ma właściwości przeciwzapalnie i uspokajające. Jej owoce i pąki wykorzystuje się do produkcji przetworów oraz nalewek.
Liliowiec - ma pikantno-słodki smak. Jego surowe kwiaty mogą uczulać, dlatego przed spożyciem lepiej poddać je obróbce termicznej.
Inne kwiaty jadalne to:
- ogórecznik lekarski,
- nagietek lekarski,
- rumianek,
- szczypiorek,
- czarny bez,
- mieczyk,
- niecierpek,
- aksamitka,
- ostropest plamisty,
- szałwia.