ZMNIEJSZ RYZYKO UDARU MÓZGU O 40%!

Polityka

ZMNIEJSZ RYZYKO UDARU MÓZGU O 40%!

Udar mózgu jest trzecią, po chorobach serca i nowotworach, przyczyną zgonów oraz najczęstszą przyczyną trwałej niesprawności u osób powyżej 40. roku życia. A większości z nich można by uniknąć. Zmiana złych nawyków może znacząco zmniejszyć wystąpienia udaru mózgu.

Kiedy ryzyko udaru rośnie?

Czynniki, na które nie mamy wpływu to wiek, płeć i predyspozycje genetyczne. Jeśli udar występował już w rodzinie, to ryzyko wystąpienia go u nas jest 2-3 krotnie większe. Podwaja się również w momencie występowania innych chorób: nadciśnienia tętniczego, chorób serca, cukrzycy, miażdżycy czy otyłości. Jednak każdy z nas może zmniejszyć to ryzyko wprowadzając kilka prostych zmian do swojego życia. 

fot. Wojewódzkie Pogotowie Ratunkowe w Katowicach

Jak zapobiegać udarowi mózgu?

1. Zadbaj o prawidłowe ciśnienie krwi.

Wyniki pomiaru ciśnienia zależą od wieku. Prawidłowa wartość u osoby dorosłej wynosi 120 mmHg (ciśnienie skurczowe) na 80 mmHg (ciśnienie rozkurczowe). Ryzyko udaru zwiększa się wraz ze wzrostem ciśnienia tętniczego. Dlatego utrzymuj je na odpowiednim poziomie, a zmniejszysz ryzyko zachorowania nawet o 40 procent. O nadciśnieniu mówimy, gdy wynik badania przekracza 139/89 mmHg.

2. Utrzymuj prawidłową masę ciała

Otyłość traktowana jest jak choroba. Zwiększa ponadto ryzyko rozwoju innych schorzeń, m.in.  cukrzycy, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego i udaru mózgu. Jeżeli zmagasz się z nadwagą lub otyłością a pozbycie się nadprogramowych kilogramów Cię przerasta, koniecznie zgłoś się do specjalisty. To kolejny krok do zmniejszenia ryzyka wystąpienia udaru.

3. Stosuj dietę przeciwmiażdżycową

Dieta przeciwmiażdżycowa jest bogata w przeciwutleniacze, ma pozytywny wpływ na zdrowie układu krwionośnego, zmniejsza poziom trójglicerydów we krwi, a także zapobiega osadzaniu się płytki miażdżycowej na ściankach żył. Ogranicz do minimum tłuszcze pochodzenia zwierzęcego na rzecz roślinnych. Dieta powinna obfitować w ryby, warzywa i owoce. W ciągu dnia zaleca się spożywanie 4 porcji warzyw, 5 porcji produktów pełnoziarnistych (ciemne pieczywo lub płatki owsiane, kasze) oraz 3 porcje owoców. Źródło białka powinny stanowić ryby, drób, groch lub fasola.

4. Postaw na aktywność fizyczną

Przy stwierdzonym nadciśnieniu tętniczym codzienna dawka ruchu powinna być nieodłącznym elementem leczenia, obok leków i odpowiedniej diety. Natomiast regularna aktywność fizyczna przy niewielkim wzroście ciśnienia pomaga obniżyć je do normalnego poziomu. Znajdź więc 30 minut  co najmniej trzy razy w tygodniu na ulubioną formę ruchu. Nie musi być to ciężki trening na siłowni. Wystarczy szybki marsz, bieganie, pływanie czy inny sport, który sprawia Ci przyjemność.

5. Odstaw alkohol i papierosy

Liczne badania wykazują, że nadużywanie alkoholu nawet kilkukrotnie zwiększa ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Palacze tytoniu również są w grupie podwyższonego ryzyka.