Odpowiednie przechowywanie żywności przedłuża jej życie

Bio kurier

Odpowiednie przechowywanie żywności przedłuża jej życie

Każdy powinien wiedzieć, że odpowiednie przechowywanie żywności jest bardzo ważne. Pozwoli mu dłużej być świeżym, dzięki temu możemy się pochwalić lepszym zdrowiem i zaoszczędzeniem pieniędzy. Cieszymy się, że teraz nie musimy trzymać zapasów w ciemnych piwnicach i ziemniakom. Warto wykorzystać dobro technologii – trzeba tylko wiedzieć, jak!

Dłuższe życie produktów spożywczych

  • Pieczywo

Zauważyliście, że pieczywo żytnie czerstwieje znacznie później niż pszenne? Dotyczy się to zarówno chleba, jak i bułek. Tak samo jest z chlebami drożdżowymi – nie tylko szybciej tracą chrupkość, ale też smak. Smak pieczywa najlepiej zachowamy przechowując go w lnianym worku lub drewnianym chlebaku postawionym w zaciemnionym miejscu. Tajemnicą bowiem jest cyrkulacja powietrza: pojemnik do trzymania chleba nie może dopuścić wilgoci, a jednocześnie musi ją odprowadzać. To samo dotyczy również ciepłego jeszcze pieczywa.


(fot. Dzieci są ważne)

Oczywiście nadmiar chleba można zamrozić, a z tego, który zdążył sczerstwieć można śmiało zrobić bułkę tartą. To drugie rozwiązanie na pewno pochwalą fani ruchu Zero Waste, o którym możecie przeczytać w specjalnym artykule.

  • Owoce i warzywa

Mimo, że to właśnie tą kategorię powinniśmy przechowywać najlepiej, to najczęściej nie wiemy, jak to prawidłowo zrobić. Błędem jest bowiem włożenie ich do lodówki, np. pomidory czy ogórki w lodówce szybko tracą swój smak i aromat, a przy tym znacznie szybciej się psują. W lodówce nie powinno się również przechowywać buraków czy ziemniaków. Należy je jednak trzymać z daleka od światła słonecznego – służyć temu może lniany worek lub wiaderko.

W dolnej szufladzie lodówki (tylko przez krótki czas!) możemy marchew, pietruszkę czy seler. Zapasy warzyw warto zanieść do piwnicy i… przysypać piaskiem. Pozwoli to zachować im świeżość i smak. Oczywiście chowamy do lodówki wszystkie owoce i warzywa, które zostały przez nas już napoczęte. Owoce takie, jak poziomki, jagody, truskawki, jeżyny, winogrona powinny być przechowywane w zimnie, jednak maksymalnie 48 godzin! Dłużej możemy tam trzymać np. gruszki, wiśnie, kiwi, śliwki i czereśnie.

Owocom egzotycznym, jak mango, ananas, arbuz, owoce cytrusowe czy mango wystarczy ciepłe i suche miejsce. Należy pamiętać, że wszystkie  owoce i warzywa należy wyjąć wcześniej w foliowych opakowań – sprzyjają one szybszemu rozwojowi pleśni. 

  • Wędliny i mięso

Swój smak i oczywiście świeżość najdłużej zachowają wędliny owinięte papierem pergaminowym. Jest to jednak rzecz, którą trzeba kupić świadomie, nie trafimy na ten produkt w każdym sklepie. Lepiej dostępną alternatywą mogą być wszelkie pojemniki próżniowe. Trzeba pamiętać, że najbardziej szkodliwe są worki foliowe i folie aluminiowe – dlatego po zakupach warto wyciągnąć je z niepotrzebnego opakowania.

  • Miód

Słyszeliście już, że miody się nie psują? Jest to prawda – pod warunkiem, że jest on odpowiednio przechowywany. Warto więc znaleźć mu suche i zaciemnione miejsce o umiarkowanej temperaturze. Zbytnie ciepło przyczyni się do szybkiej fermentacji, pojawienia pleśni.