Tłuszcze nasycone – czy faktycznie są szkodliwe dla zdrowia?

Poradnik Zdrowie

Tłuszcze nasycone – czy faktycznie są szkodliwe dla zdrowia?

Powszechnie uważa się, że tłuszcze nasycone (nasycone kwasy tłuszczowe) przyczyniają się do wielu chorób. Znajdziemy je głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, ale występują również w niektórych tłuszczach roślinnych. Czy tłuszcze nasycone faktycznie są niezdrowe? Jak wpływają na organizm?

Tłuszcze są niezbędnym elementem każdej diety. To w nich rozpuszczają się witaminy A, D, E i K, a także niektóre związki o działaniu antyutleniającym. Tłuszcz m.in. buduje podskórną tkankę tłuszczową, która stanowi ochronę termiczną organizmu, reguluje gospodarkę hormonalną, chroni narządy wewnętrzne przed uszkodzeniami.

Źródła tłuszczów nasyconych to m.in.:

  • masło,
  • smalec,
  • łój,
  • słodycze,
  • olej kokosowy,
  • olej palmowy,
  • mleko,
  • sery,
  • śmietana,
  • jajka,
  • mięso (przede wszystkim czerwone),
  • podroby,
  • ryby,
  • fast foody,
  • gotowe dania.

fot. Motywator Dietetyczny

Tłuszcze nasycone – czy są niezdrowe?

Gdy zapotrzebowanie organizmu na energię jest większe, np. zimą, zaleca się regularne spożywanie tłuszczów nasyconych, ponieważ mają największą wartość kaloryczną ze wszystkich składników pokarmowych. Najczęściej spożywanym tłuszczem nasyconym jest kwas palmitynowy zawarty w oleju palmowym. Dodawany jest do produktów spożywczych, takich jak: ciastka, czekolady i słone przekąski, gotowe dania i wyroby garmażeryjne. Badania kliniczne dowodzą, że spożywanie dużych ilości tłuszczów nasyconych podnosi poziom ,,złego" cholesterolu, co może powodować rozwój chorób, takich jak miażdżyca, choroba niedokrwienna serca czy udar mózgu. Ograniczenie tych tłuszczów zalecane jest szczególnie osobom zmagającym się z nadwagą, otyłością, miażdżycą, niewydolnością wątroby i trzustki, po zawale mięśnia sercowego i udarze mózgu.

Jednak nie wszystkie tłuszcze nasycone mają niekorzystny wpływ na zdrowie. Wyniki badań dowodzą, że tłuszcz mleczny obniża ryzyko zespołu metabolicznego, a odtłuszczone produkty mleczne obniżają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Co jakiś czas przedstawiane są wyniki badań, które wykluczają poprzednie założenia specjalistów. Z tego powodu regularnie dochodzi do zmian zaleceń dotyczących odżywiania. Aktualne badania wskazują, że nie ma powodów, by przesadnie unikać spożywania tłuszczów nasyconych. Specjaliści podkreślają, że ważne jest zachowanie umiaru, zarówno w spożywaniu tłuszczów nasyconych, jak i nienasyconych.