Co jeść, by cieszyć się urodą i dobrym zdrowiem?

Centrum Fitoterapii

Co jeść, by cieszyć się urodą i dobrym zdrowiem?

Dieta jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na nasze zdrowie i wygląd. Poznaj produkty, które warto dodać do codziennego jadłospisu.

  • Orzechy - są wysokokaloryczne - w 100g jest około 600 kcal (w zależności od rodzaju). Są nieocenionym źródłem tłuszczów jedno- i wielonienasyconych, które korzystnie wpływają na układ krążenia. Ich regularne spożywanie obniża stężenie cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. Dodatkowo mają działanie antyoksydacyjne, a to za sprawą witaminy E, selenu i kwasów tłuszczowych omega-3. Sprawdzą się jako sycąca przekąska dla osób na diecie, ponieważ dzięki zawartości błonnika pokarmowego i białka szybko sycą.
  • Kasze - są jednym z lepszych źródeł węglowodanów. W sklepach najczęściej znajdziemy kaszę gryczaną, pęczak, jaglaną, owsianą oraz jęczmienną. Są bogate w błonnik, białko roślinne, witaminy z grupy B i wiele składników mineralnych. Mają stosunkowo niski indeks glikemiczny w porównaniu do innych źródeł węglowodanów, dlatego zalecane są osobom cierpiącym na cukrzycę. Dzięki wysokiej zawartości błonnika usprawniają pracę układu pokarmowego. Wybór kasz jest bardzo duży, co sprawia, że możemy używać jej jako dodatek do każdego posiłku, nawet jako składnik ciast.
  • Buraki - są bogactwem witamin i minerałów, m.in. witaminy C, witamin z grupy B, błonnika, żelaza, potasu, magnezu, wapnia, fosforu czy miedzi. Są niskokaloryczne, dlatego poleca się je osobom stosującym dietę redukcyjną. Wykazują też silne właściwości detoksykujące organizm. Łagodzą objawy menopauzy, regulują ciśnienie krwi, wspomagają walkę z anemią, a także poprawiają pamięć i koncentrację.

Fot. Drosed

  • Szparagi - są źródłem witaminy C, A i E. Możesz jeść je bez wyrzutów sumienia, ponieważ w 93 proc. składają się z wody co sprawia, że są małokaloryczne – w 100g zawierają zaledwie 40 kcal. Jedna porcja szparagów zapewnia całą zalecaną dzienną dawkę kwasu foliowego. Zawarte w nich aktywne aminokwasy wspomagają pracę nerek, dzięki czemu organizm szybciej pozbędzie się toksyn.
  • Brukselki - znajdziemy w nich sole mineralne, błonnik, sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten, witaminę E, K, H, B1, B2, B3, B5, B6, C. Do tego mają niewiele kalorii. Brukselka zawiera także sporo kwasu foliowego, dlatego polecana jest kobietom w ciąży i planującym dziecko. Wszystkie te składniki sprawiają, że jest najbardziej odżywczym warzywem kapustnym, a jej regularne spożywanie korzystnie wpływa na zdrowie układu nerwowego.
  • Brokuły - zawierają wiele przeciwutleniaczy, takich jak: witamina C, beta-karoten, sulforafan, kwercetyna, indole, luteina i glutation, które wykazują właściwości antynowotworowe i chronią przed chorobą wrzodową żołądka. Potas w nich zawarty udrażnia naczynia krwionośne i obniża ciśnienie tętnicze krwi. Niski indeks glikemiczny brokułów sprawia, że zaleca się je diabetykom. 100 g brokułów dostarcza zaledwie 36 kalorii.
  • Czosnek - jest źródłem witaminy B6 i witaminy C, manganu, wapnia, fosforu i selenu. Łagodzi stany zapalne, usprawnia funkcjonowanie układu krwionośnego, a także zwalcza komórki nowotworowych. Ma też działanie bakteriobójcze.
  • Owoce jagodowe - znajdziemy w nich takie składniki odżywcze jak: witaminy K i C, mangan, błonnik i miedź. Są zdecydowanym numerem jeden jeśli chodzi o zawartość przeciwutleniaczy, dzięki którym mają właściwości antynowotworowe, łagodzą stany zapalne i zapobiegają infekcjom. Mają niewielkie ilości cukrów, dlatego powinny znaleźć się w diecie diabetyków.