Tran - działanie i właściwości

Skoncentrowana.pl

Tran - działanie i właściwości

Tran, dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin, ma szereg właściwości zdrowotnych - wpływa na pracę mózgu i wygląd skóry, wzmacnia odporność i zapobiega chorobom serca. Jakie korzyści przyniesie regularne przyjmowanie tranu?

Tran to koncentrat oleju, który pozyskuje się ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z gatunku dorszowatych. Zawiera cenne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) z grupy omega-3, omega-6 oraz witamin A i D, które są niezbędne dla zdrowia. 2 kapsułki tranu zawierają dzienne zapotrzebowanie na witaminę A i witaminę D3. Jego przyjmowanie zaleca się przede wszystkim osobom starszym, w okresie rekonwalescencji, prowadzącym stresujący tryb życia oraz dzieci i młodzieży.

Tranem błędnie określa się oleje pozyskiwane z innych gatunków ryb, np. tran z wątroby rekina. Określenie "tran" odnosi się tylko do oleju pozyskanego z wątroby ryb z rodziny dorszowatych.

Fot. Doz

Właściwości i działanie tranu

Układ odpornościowy - nienasycone kwasy tłuszczowe usprawniają pracę układu odpornościowego, a witamina A wzmacnia i regeneruje błony śluzowe, utrudniając tym samym przenikanie drobnoustrojów chorobotwórczych do organizmu. Jednak tranu nie należy przyjmować w czasie antybiotykoterapii, ponieważ zawarte w nim substancje wspomagają także bakterie i wirusy, które odpowiedzialne są za chorobę. Olej z wątroby dorsza można podawać po zakończonej antybiotykoterapii w celu regeneracji osłabionego organizmu.

Praca mózgu - NNKT poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają jego pracę. Zapobiegają demencji oraz problemom z pamięcią i koncentracją - właśnie dlatego tran jest polecany dzieciom w okresie intensywnego rozwoju oraz osobom starszym.

Układ krwionośny – tran polecany jest w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca i miażdżycy. Nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają stężenie trójglicerydów i "złego" cholesterolu we krwi, tym samym zmniejszają jej krzepliwość i zapobiegają tworzeniu się zakrzepów. Zawarta w tranie witamina E wzmacnia naczynia krwionośne.

Nowotwory – z badań wynika, że kwasy z grupy omega-3 spożywane w odpowiedniej ilości zmniejszają ryzyko wystąpienia raka piersi, jajników i jelit, a także pomagają zniwelować wielkość guzów.

Wzrok - witamina A może zapobiec tzw. kurzej ślepocie, wysychaniu spojówek oraz zwyrodnieniu plamki żółtej, która jest najczęstszą przyczyną utraty wzroku u dorosłych i osób starszych.

Układ kostny - witamina D ułatwia przyswajanie wapnia i fosforu, które odpowiadają za prawidłowe kształtowanie się kości i zębów. Związki zawarte w tranie pomagają zapobiec osteoporozie. Wspomagają również regenerację tkanki chrzęstnej i nabłonkowej.

Przeciwwskazania

Z przyjmowania tranu powinny zrezygnować osoby:

  • chore na hiperkalcemię lub kamicę nerkową,
  • przyjmujące inne suplementy z witaminą D3 lub A,
  • zażywające leki przeciwzakrzepowe,
  • chore na sarkoidozę.