Skoncentrowana.pl
Tran - działanie i właściwości
Tran, dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin, ma szereg właściwości zdrowotnych - wpływa na pracę mózgu i wygląd skóry, wzmacnia odporność i zapobiega chorobom serca. Jakie korzyści przyniesie regularne przyjmowanie tranu?
Tran to koncentrat oleju, który pozyskuje się ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z gatunku dorszowatych. Zawiera cenne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) z grupy omega-3, omega-6 oraz witamin A i D, które są niezbędne dla zdrowia. 2 kapsułki tranu zawierają dzienne zapotrzebowanie na witaminę A i witaminę D3. Jego przyjmowanie zaleca się przede wszystkim osobom starszym, w okresie rekonwalescencji, prowadzącym stresujący tryb życia oraz dzieci i młodzieży.
Tranem błędnie określa się oleje pozyskiwane z innych gatunków ryb, np. tran z wątroby rekina. Określenie "tran" odnosi się tylko do oleju pozyskanego z wątroby ryb z rodziny dorszowatych.
Fot. Doz
Właściwości i działanie tranu
Układ odpornościowy - nienasycone kwasy tłuszczowe usprawniają pracę układu odpornościowego, a witamina A wzmacnia i regeneruje błony śluzowe, utrudniając tym samym przenikanie drobnoustrojów chorobotwórczych do organizmu. Jednak tranu nie należy przyjmować w czasie antybiotykoterapii, ponieważ zawarte w nim substancje wspomagają także bakterie i wirusy, które odpowiedzialne są za chorobę. Olej z wątroby dorsza można podawać po zakończonej antybiotykoterapii w celu regeneracji osłabionego organizmu.
Praca mózgu - NNKT poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają jego pracę. Zapobiegają demencji oraz problemom z pamięcią i koncentracją - właśnie dlatego tran jest polecany dzieciom w okresie intensywnego rozwoju oraz osobom starszym.
Układ krwionośny – tran polecany jest w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca i miażdżycy. Nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają stężenie trójglicerydów i "złego" cholesterolu we krwi, tym samym zmniejszają jej krzepliwość i zapobiegają tworzeniu się zakrzepów. Zawarta w tranie witamina E wzmacnia naczynia krwionośne.
Nowotwory – z badań wynika, że kwasy z grupy omega-3 spożywane w odpowiedniej ilości zmniejszają ryzyko wystąpienia raka piersi, jajników i jelit, a także pomagają zniwelować wielkość guzów.
Wzrok - witamina A może zapobiec tzw. kurzej ślepocie, wysychaniu spojówek oraz zwyrodnieniu plamki żółtej, która jest najczęstszą przyczyną utraty wzroku u dorosłych i osób starszych.
Układ kostny - witamina D ułatwia przyswajanie wapnia i fosforu, które odpowiadają za prawidłowe kształtowanie się kości i zębów. Związki zawarte w tranie pomagają zapobiec osteoporozie. Wspomagają również regenerację tkanki chrzęstnej i nabłonkowej.
Przeciwwskazania
Z przyjmowania tranu powinny zrezygnować osoby:
- chore na hiperkalcemię lub kamicę nerkową,
- przyjmujące inne suplementy z witaminą D3 lub A,
- zażywające leki przeciwzakrzepowe,
- chore na sarkoidozę.