Małe ziarenko z wielką mocą - czarnuszka
Czarnuszka, znana również pod nazwą łacińską Niella Sativa L., to roślina siewna z rodziny jaskrowatych. Posiada charakterystyczne, błękitne kwiaty, które często zdobią ogrodowe rabaty i wzbogacają bukiety. Ta ozdobna roślina ma również swoje drugie oblicze – jej nasiona stosowane są jako przyprawa i lecznicze ziele.
O wielkiej mocy czarnuszki
Jak się okazuje Niella Sativa L. ma wiele wspaniałych właściwości i zastosowań. Udowodniono jej przeciwnowotworowe działanie, za co odpowiada głównie zawarty w niej tymochinon, który łączy się z enzymami i komórkami biorącymi udział w naturalnej obronie przed wolnymi rodnikami. Przeprowadzone badania wykazały również, że czarnuszka przyczynia się do obrony organizmu przed toksycznymi substancjami. Jest ona bogata w witaminy i minerały. Zawiera m.in. A, E, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, potas, wapń, cynk i nienasycone kwasy tłuszczowe. Pozytywnie wpływa na nerki, zabija wirusy, bakterie, grzyby i pasożyty. Czarnuszka jest świetnym, naturalnym antybiotykiem i środkiem wzmacniającym odporność. Sprawdza się w leczeniu kaszlu, kataru, chorych zatok. Oprócz tego osłania żołądek, działa przeciwwrzodowo i rozkurczowo, a także łagodzi objawy refluksu.
fot. e-ogródek
Czarnuszka jest także pomocna w profilaktyce i leczeniu takich schorzeń, jak:
- alergia – działa antyhistaminowo,
- anemia – podnosi poziom hemoglobiny i erytrocytów,
- nowotwory – pomaga zwalczać odpowiedzialne za ich powstawanie wolne rodniki, działa silnie antyutleniająco,
- nadciśnienie – obniża ciśnienie krwi i zapobiega powstawaniu zakrzepów,
- cukrzyca – reguluje poziom cukru we krwi,
- astma – poprawia wydolność płuc,
- trądzik, atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, oparzenia słoneczne, łysienie, łupież – poprawia stan skóry i przyspiesza gojenie się stanów zapalnych,
- osteoporoza – wspiera procesy pomagające zwiększać gęstość kości.
Stosowanie
Jak stosować czarnuszkę? W jakiej postaci ją przyjmować do organizmu? Oto najpopularniejsze sposoby zastosowania, pod postacią:
- oleju: 2-3 łyżeczki dziennie,
- przyprawy: całe lub zmielone ziarenka można użyć jako dodatek do różnego rodzaju past, do potraw mięsnych, serów, zup, sałatek, duszonych i kiszonych warzyw.
- Syropu: w jego skład wchodzą: czarnuszka, goździki, miód, olejek tymiankowy. Mielimy, mieszamy i syrop gotowy! Można go dodawać do herbaty.
Nasiona czarnuszki stały się ostatnio bardzo popularne i można je kupić praktycznie wszędzie – w małych i dużych sklepach, ze zdrową żywnością czy sklepach internetowych. Jest dostępna zarówno w saszetkach, jak i na kilogramy.