Poradnik Zdrowie
Postęp choroby Parkinsona można zatrzymać dietą!
Z chorobą Parkinsona zmaga się 5 mln ludzi na całym świecie. Przyczyną jego występowania jest zanik dopaminy w mózgu, co wynika z uszkodzenia tzw. układu dopaminergicznego. Do najczęściej występujących objawów schorzenia można zaliczyć trudności w chodzeniu, sztywność kończyn i inne zaburzenia ruchu oraz zaburzenia procesów poznawczych.
Niektóre objawy mogące świadczyć o rozwijającej się chorobie Parkinsona pojawiają się już 10 lat wcześniej. Należą do nich m.in.: zaparcia, nadmierna senność i stany depresyjne. Naukowcy z Uniwersytetu Bostońskiego uspokajają, że takie dolegliwości nie wskazują jednoznacznie na to schorzenie, jednak zdiagnozowani pacjenci mogą zapobiegać przykrym objawom, zmieniając dietę.
Zdrowa dieta
W badaniu wzięło udział 47 tys. osób, z których część miała wczesne objawy typowe dla choroby Parkinsona. Uczeni wnikliwie przeanalizowali jadłospisy badanych. Grupa, która stosowała zbilansowaną dietę, ograniczała czerwone mięso, a podstawę żywienia stanowiły warzywa, owoce, produkty zbożowe, orzechy i zdrowe tłuszcze, znacznie mniej cierpiała z powodu dokuczliwych objawów, takich jak zaparcia, bóle całego ciała czy depresja. Naukowcy zaznaczają, że wyniki badań nie wykazują, że schorzenie jest wywoływane przez złą dietę. Są argumentem za tym, by w codziennym menu nie zabrakło pełnowartościowych produktów.
Jednym z najważniejszych składników, którego nie może zabraknąć w żadnej diecie, są zdrowe tłuszcze. Nienasycone kwasy tłuszczowe są podstawowym budulcem mózgu. Są niezmiernie ważne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Liczne badania wskazują, że kwasy omega-3 mogą zapobiegać depresji oraz chorobom neurodegeneracyjnym, w tym chorobie Parkinsona. Najlepsze źródła kwasów omega-3 to: halibut, łosoś, śledź, dorsz, makrela, sardynki, owoce morza, olej lniany i orzechy włoskie.
fot. Women's Health
Zdrowie zaczyna się w jelitach
Zrównoważona, zdrowa dieta jest ważna dla bakterii jelitowych. Ich obecność i skład mikroflory ma duże znaczenie dla procesów trawiennych, ale wpływa także na odporność organizmu – gdy ,,złych” bakterii jest więcej, stajemy się bardziej podatni na różnego rodzaju choroby. Przypuszcza się, że właśnie w jelitach swój początek ma choroba Parkinsona, gdzie dochodzi do rozpadu komórek produkujących dopaminę w mózgu. Chorobę Parkinsona mogą wywoływać również toksyny zawarte w pożywieniu. Jednak na tym etapie żadne badania tego nie potwierdzają, a na jednoznaczne wyniki będziemy musieli jeszcze poczekać.