Naturalne antybiotyki, które na pewno masz w kuchni

Zdrowie Radio ZET

Naturalne antybiotyki, które na pewno masz w kuchni

Są rośliny, które podobnie jak antybiotyki dostępne w aptekach zwalczają bakterie. Są całkowicie bezpieczne dla zdrowia i nie powodują efektów ubocznych. O których produktach mowa?

Lepiej zapobiegać, niż leczyć. Dlatego zanim wykupisz następną receptę, wypróbuj sprawdzone, naturalne antybiotyki.

Naturalne antybiotyki

Masz je w swojej kuchni?

Czosnek

Prawdziwym liderem wśród naturalnych antybiotyków jest czosnek. Badania wykazały, że działa silniej od penicyliny. Znajdziemy w nim aminokwasy, liczne witaminy, sole mineralne, olejki eteryczne, siarczki, ale przede wszystkim cenną allicynę. To właśnie jej zawdzięcza swoje właściwości. Pomaga zwalczać infekcje, poprawia trawienie, obniża ciśnienie, wzmacnia odporność i zapobiega nowotworom. Wystarczy już jeden ząbek dziennie, aby poczuć różnicę.

Imbir

Imbir bogaty jest w przeciwutleniacze, ma właściwości rozgrzewające i bakteriobójcze. Sprawdzi się w przypadku zakażeń bakteryjnych układu pokarmowego. Zwalcza patogeny odpowiadające za zatrucia pokarmowe, zapalenia żołądka i jelit. Oprócz tego pomoże obniżyć wysoką gorączkę, niweluje mdłości i łagodzi bóle głowy.


fot. Poradnik Zdrowie

Chrzan

Fitoncydy lizozym i alkohol fenyloetyl zawarte w korzeniu chrzanu działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo oraz grzybobójczo. Wzmacnia odporność, ma właściwości wykrztuśne, pomaga też walczyć z zapaleniem zatok i oskrzeli, katarem i kaszlem.

Kurkuma

Za prozdrowotne właściwości kurkumy odpowiedzialna jest przede wszystkim kurkumina. To silny przeciwutleniacz, który działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbólowo. Kurkuma pomoże w łagodzeniu bólu, problemach trawiennych, przyspiesza gojenie się ran, ale także wzmacnia odporność i zapobiega infekcjom.


fot. beMuke

Żurawina

Żurawina to naturalny antybiotyk znany przede wszystkim ze swojej skuteczności w leczeniu infekcji układu moczowego, wywoływanych najczęściej przez bakterie E. coli. Związki zawarte w owocach przyspieszają proces leczenia i zapobiegają rozwojowi kolejnych infekcji. Poza tym żurawina zapobiega osadzaniu się bakterii odpowiedzialnych za wrzody żołądka. Więcej o właściwościach żurawiny dowiesz się z tego artykułu

Jak uchronić się przed infekcjami? Wypróbuj przepis na wzmacniający napój.