Cynk w tabletkach - kiedy warto go stosować?

Medme.pl

Cynk w tabletkach - kiedy warto go stosować?

Wypadające włosy, szara cera, trądzik, brak odporności - to tylko niektóre z objawów niedoboru cynku. Ten pierwiastek jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kiedy suplementować cynk? Czy są jakieś przeciwwskazania?

Innymi objawami niedoboru cynku mogą być: brak apetytu, utrata smaku i węchu, pogorszenie pamięci i uczucie znużenia. Średnie zapotrzebowanie dla mężczyzn wynosi 9,4 mg na dzień, a dla kobiet 6,8 mg, jednak zaleca się, aby dawka ta była wyższa - 15-20 mg dziennie.

Rola cynku w organizmie

  • Sprzyja prawidłowej syntezie DNA,
  • pobudza pracę trzustki i grasicy,
  • uczestniczy w procesach metabolizowania białek, tłuszczów oraz węglowodanów,
  • odpowiada za odczuwanie smaków i zapachów,
  • wzmacnia odporność organizmu - zapobiega infekcjom i stanom zapalnym,
  • poprawia pamięć i koncentrację
  • zapobiega demencji,
  • redukuje objawy depresji,
  • korzystnie wpływa na płodność i reguluje cykl miesiączkowy,
  • zapobiega chorobom prostaty,
  • wspomaga leczenie cukrzycy i niedoczynności tarczycy,
  • łagodzi objawy osteoporozy, zapalenia jelit i choroby wrzodowej żołądka,
  • hamuje działanie wolnych rodników,
  • przyśpiesza gojenie się ran,
  • skutecznie leczy zmiany trądzikowe,
  • poprawia kondycję włosów i paznokci,
  • wzmacnia naczynia krwionośne,
  • utrzymuje odpowiedni poziom witaminy A.

Fot. Budujmase

Cynk w tabletkach - dla kogo?

Przed samodzielnym rozpoczęciem przyjmowania cynku należy skonsultować się z lekarzem, który określi dawkę i czas zażywania leku. Wskazania do suplementacji to:

  • intensywna aktywność fizyczna,
  • rekonwalescencja po chorobie,
  • obniżona odporność,
  • choroby prostaty,
  • profilaktyka chorób układu krwionośnego,
  • wypadanie i łamliwość włosów,
  • powolne gojenie się ran,
  • trądzik,
  • brak apetytu,
  • przykry zapach z ust.

Źródła cynku w diecie

  • Mięso drobiowe i wołowe,
  • wątroba,
  • żółte sery,
  • pestki dyni, nasiona słonecznika i orzechy,
  • olej z pestek dyni,
  • pełnoziarniste pieczywo,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • jajka,
  • orzechy,
  • wszystkie rodzaje kasz.

Na przyswajalność cynku mają wpływ inne pierwiastki. Podczas suplementacji należy unikać środków zawierających żelazo i miedź, ponieważ utrudniają jego wchłanianie. Warto natomiast do diety włączyć produkty bogate w kwas cytrynowy i białko zwierzęce.

Przeciwwskazania i działania niepożądane

Przeciwwskazaniem do zażywania cynku w tabletkach są choroby nerek. Kobiety w ciąży przed suplementacją powinny skonsultować się z lekarzem. Wchłanianie cynku zmniejsza jednoczesne przyjmowanie żelaza, miedzi i wapnia, dlatego warto przyjmować je w odstępie 2-3 godzin. Nadmiar cynku w diecie może powodować bóle brzucha i głowy, metaliczny posmak w ustach, nudności, wymioty, biegunkę oraz niedobory miedzi i żelaza, co z kolei może powodować anemię.