Dieta lekkostrawna
Dieta lekkostrawna przede wszystkim jest zalecana dla osób cierpiących na schorzenia układu pokarmowego lub po przebytej chorobie, operacji, jak też i dla zdrowych osób z uciążliwymi kłopotami trawiennymi. Ponadto dieta ta pomaga w utrzymaniu smukłej i szczupłej sylwetki na długo!
Lekko i strawnie
Dieta lekkostrawna ma na celu dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych oraz ograniczenie produktów i potraw ciężkostrawnych. W swoim jadłospisie nie zawiera smażonych i tłustych dań. Ważne jest także regularne spożywanie posiłków, o małej objętości, aby nie obciążać układu pokarmowego. Jest to dieta lecznicza, zalecana w wielu chorobach, szczególnie w schorzeniach jelit, po operacjach czy zatruciach, a także dla ludzi starszych.
Dieta lekkostrawna znajduje zastosowanie głównie w schorzeniach przewodu pokarmowego jak:
- stany zapalne błony śluzowej żołądka i jelit,
- nowotwory układu pokarmowego,
- nadmiernej pobudliwości jelita grubego.
Ponadto ten rodzaj diety zaleca się w następujących przypadkach:
- choroby przeziębieniowe, przebiegające z podwyższoną temperaturą,
- choroby układu oddechowego, jak zapalenie płuc i opłucnej,
- przewlekłe choroby układu oddechowego przebiegające z rozedmą,
- zaburzenia krążenia płucnego (zawał),
- wyrównane choroby nerek i dróg moczowych,
- w ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby, trzustki,
- przewlekłym zapaleniu pęcherzyka i dróg żółciowych,
- kamicy żółciowej.
fot. mujercountry
Podstawową zasadą diety lekkostrawnej jest dobór produktów, które nasz organizm łatwo strawi. Ważne jest również wykorzystanie takich technik sporządzania posiłków, które czynią potrawę lepiej przyswajalną. Ogranicza się lub nawet wyklucza potrawy, które długo zalegają w żołądku, tłuste, smażone, czy pieczone w tradycyjny sposób. Ponadto w przypadku tej diety nie należy stosować ostrych przypraw.
Jadłospis w lekkostrawnej diecie zawiera m.in.:
- wędliny,
- chude mięso,
- pieczywo pszenne,
- chude produkty mleczne,
- drobne makarony,
- biały ryż i tym podobne produkty.
Potrawy w przypadku tej diety gotowane są na wodzie, duszone, gotowane na parze lub duszone w folii. Z powodzeniem można zjadać także lekkostrawne zupy, zagęszczane np. jogurtem z niewielką ilością mąki. Będą to między innymi:
- zupy mleczne,
- zupa jarzynowa,
- krupnik na chudym mięsie,
- chudy rosół,
- wywar warzywny.
Warzywa i owoce także powinny być spożywane po ugotowaniu lub pieczeniu, a także w formie przecierów lub soków.
fot. NCEZ
Niewskazane natomiast są:
- alkohol w każdej postaci,
- słodkie napoje gazowane,
- czekolady w formie stałej i w płynie,
- desery,
- kawy
- majonez,
- ketchup
- musztarda
- tłuste sosy i zasmażki,
- wypieki, drożdżówki, ciasta francuskie, croissanty itp.