Zdrowy Wrocław
Dieta dla sportowców
Największe zapotrzebowanie na witaminy i minerały mają oczywiście sportowcy i osoby pracujące fizycznie. Ich zapotrzebowanie na kaloryczność również jest wyższa, niż u innych grup. Oczywiście apteki kuszą wieloma preparatami witaminowymi dla każdego. Po co jednak brać tabletki, jeśli można dostarczyć wszystkie potrzebne składniki w zbilansowanej diecie?
Wysiłek fizyczny = większe zapotrzebowanie
Wszystkie osoby ze zwiększonym wysiłkiem fizycznym (sportowcy oraz osoby pracujące) mają zwiększone zapotrzebowanie na większość witamin i minerałów. Są one niezbędne do wspomagania organizmu w czasie wysiłku oraz do regeneracji po nim. Ich odpowiedni poziom korzystnie wpływa na masę mięśniową i możliwości organizmu. Jak wygląda ich zapotrzebowanie? Sportowcy potrzebują około 2-3 razy więcej witamin od przeciętnej osoby. Wszystko oczywiście przez większą aktywność metaboliczną organizmu.
Produkty do zadań specjalnych
Na talerzu sportowców nie może zabraknąć specjalnych produktów, które wspomogą wydolność organizmu. Co powinni jeść?
- Warzywa – minimum 75% diety,
- orzechy, pestki i nasiona,
- surowe owoce, mięsa i ryby (jak np. tatar, sushi, carpaccio),
- kiszonki,
- tłuszcze: smalec, oliwę z oliwek, kokosowy olej itd.,
- tłuste ryby i owoce morza,
- węglowodany bezglutenowe,
- mięso: dziczyznę i wołowe.
(fot. Zdrowy Wrocław )
Inne zasady
Sportowcy muszą patrzeć nie tylko na to co jedzą, ale też jak i kiedy jedzą. Istnieją zasady, które towarzyszyć będą każdemu posiłkowi. Zastosowanie ich wspomoże ciężką pracę i pomoże osiągnąć zamierzone rezultaty.
- Zaleca się, by pić 30 minut przed i 30 min po posiłku. Nie powinno się popijać jedzenia!
- Jedzenie między posiłkami powinien unikać każdy. W przypadku sportowców dopuszczalne są niewielkie ustępstwa: wskazana jest np. przekąska w postaci kiszonej marchewki z imbirem.
- Przy śniadaniu złożonego z węglowodanów zaleca się wypicie na czczo białka. Nie powinno się ich łączyć w jednym posiłku!
- Tłuszcze powinny się znaleźć w każdym posiłku.
- Sportowcy powinni pić około 3 litrów wody! Zachęcamy do przeczytania artykułu o tym, czemu powinniśmy pić więcej wody.
- Posiłki złożone z węglowodanów powinny być spożywane przed i po treningu.
- Nie wolno się przejadać. Posiłki należy skończyć zanim pojawi się uczucie całkowitej sytości.
- Dobrze jest jeść 90 minut przed treningiem. Jeśli jest to przekąska węglowodanowa, to warto ją zacząć 15 min przed wysiłkiem fizycznym.
Nawet jeśli uprawiamy sport tylko rekreacyjnie, to należy pamiętać, że nasz organizm potrzebuje więcej witamin i minerałów. Suplementy diety czy preparaty witaminowe powinny się pojawić w ostateczności.