Sprawdź, czy masz zakwaszony organizm

Onet Kobieta

Sprawdź, czy masz zakwaszony organizm

Stres, niezdrowa dieta i brak ruchu to główne czynniki wpływające na zakwaszenie organizmu. Co zrobić, aby odkwasić organizm?

Do zakwaszenia organizmu dochodzi, gdy równowaga kwasowo-zasadowa ulega zachwianiu, a organizm nie nadąża z wydalaniem związków kwasotwórczych. Szacuje się, że z tym problemem zmaga się nawet 80% Europejczyków. Niestety, zachodni styl życia (niezdrowa dieta i siedzący tryb życia) sprzyja zakwaszeniu organizmu.

Powody zakwaszenia organizmu

Główną przyczyną zakwaszenia organizmu jest nieodpowiednia dieta, bogata w siarkę, fosfor i chlor. Do pokarmów kwasotwórczych zalicza się przede wszystkim:

  • mięso,
  • jaja,
  • białe pieczywo,
  • ryby,
  • makaron,
  • kawę,
  • alkohol,
  • produkty przetworzone (przekąski, słodycze, dania instant).

Dodatkowo stres, nadmierny wysiłek fizyczny lub brak ruchu, przyjmowanie niektórych leków i stosowanie rygorystycznych diet zwiększa prawdopodobieństwo zakwaszenia organizmu.


fot. PKT.pl

Objawy zakwaszenia organizmu

Wśród najczęściej występujących objawów zakwaszenia organizmu wymienia się:

  • zaburzenia rytmu pracy serca,
  • podwyższone stężenie glukozy we krwi,
  • bóle głowy, mięśni i stawów,
  • przewlekłe zmęczenie,
  • problemy z koncentracją,
  • problemy trawienne (zgaga, niestrawność, bóle brzucha, biegunki),
  • osłabienie kondycji włosów i paznokci,
  • suchość skóry,
  • skurcze mięśni,
  • zwiększona podatność na infekcje,
  • wypryski,
  • pękanie kącików ust.

Długotrwałe zakwaszenie organizmu może prowadzić do alergii, cukrzycy, miażdżycy i otyłości.

Jak odkwasić organizm?

Chcąc odkwasić organizm, powinniśmy zacząć od zmiany sposobu odżywiania. Z jadłospisu powinniśmy wyeliminować kwasotwórcze produkty, a zastąpić je alkalizującymi: mlekiem, kaszą jaglaną i gryczaną, produktami bogatymi w nienasycone kwasy tłuszczowe, warzywami (czosnek, cebula, szpinak, kalafior, kapusta, brokuły, buraki) i owocami (cytrusy, jabłka, brzoskwinie, kiwi, gruszki, mango, ananas, agrest, gruszki). Dowiedz się, jak stosować dietę odkwaszającą.

Oprócz stosowania odpowiedniej diety, w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu ważne jest wypijanie co najmniej 2 l wody i naparów ziołowych dziennie, ruch na świeżym powietrzu i unikanie stresu.