Piatek, Kwiecień 19
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Spirulina - algi o magicznych właściwośc...

Lydia's Food

Spirulina - algi o magicznych właściwościach

Ostatnio panuje moda na tzw. superfoods, czyli nieprzetworzoną żywność pochodzenia naturalnego. Jedną z nich jest właśnie spirulina. Popularność zyskuje dopiero od kilku lat, pomimo że znana jest od bardzo dawna.

Czym jest spirulina

Spirulina to nic innego jak sproszkowane, mikroskopijne algi z gatunku sinic. Naturalnie występuje w niektórych częściach Afryki i Meksyku, jednak na przełomie lat 60. i 70 XX wieku zaczęto zakładać sztuczne hodowle, aby zwiększyć jej produkcję.

Zbawienne właściwości spiruliny

Wśród substancji, które zawiera spirulina, możemy znaleźć m.in.: kwas foliowy, beta-karoten, żelazo, mangan, cynk, selen czy witaminy A, D, E, K i witaminy z grupy B. Popularne algi w ok. 60% składają się z łatwo wchłanialnego białka, więc będą odpowiednie dla wegetarian i wegan jako uzupełnienie diety. Dzięki swoim składnikom spirulina posiada niesamowite właściwości, często zbawienne dla naszego zdrowia. Oto kilka z nich:

  • działa przeciwzapalnie,

  • może wspomóc oczyszczanie organizmu,

  • pomaga w leczeniu anemii, ponieważ zwiększa wytwarzanie czerwonych krwinek,

  • zapobiega miażdżycy i udarom mózgu,

  • obniża ciśnienie krwi,

  • dodaje energii - z powodzeniem może zastąpić poranną kawę.

Spirulina

fot. planeta-zdrowia

Komu spirulina pomoże, a komu zaszkodzi

Pomimo listy pozytywnie wpływających na nasze zdrowie korzyści, niektóre osoby powinny jej unikać. Spirulina nie jest wskazana dla:

  • kobiet w ciąży,

  • matek karmiących,

  • dzieci (jeśli lekarz nie wyrazi zgody),

  • osób chorych na fenyloketonurię,

  • osób z chorobami autoimmunologicznymi,

  • osób przyjmujących leki zwiększające krzepliwość krwi oraz leki immunosupresyjne.

Jeśli nie znajdujecie się na liście osób, które nie powinny spożywać spiruliny, koniecznie spróbujcie włączyć ją do swojej diety. Jednak zanim to zrobicie pamiętajcie, aby skonsultować się z lekarzem. Wtedy będziecie mieć pewność, że przyjmowanie spiruliny Wam pomoże, a nie zaszkodzi.

NaZdrowo

NaZdrowo

Czytaj poprzedni

Skinny fat – co to jest chudo-tłusta sylwetka?

Czytaj następny

Tłuszcze nasycone – czy faktycznie są szkodliwe dla zdrowia?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).