Dla kogo masło, dla kogo margaryna?

Elements envato

Dla kogo masło, dla kogo margaryna?

Przede wszystkim, nie odpowiemy czy lepiej wybrać masło, czy margarynę. Powinien to zrobić każdy z nas osobiście – wszyscy jesteśmy inni. Prowadzimy odmienny tryb życia, odziedziliśmy inne geny, a co za tym idzie, mamy inne potrzeby. Przy wyborze każdego produktu powinniśmy kierować się sobą. Kto ma jednak na to wszystko czas? 

Smak czy zdrowie?

Co ciekawe, smak jest najczęściej wybieranym kryterium przy wyborze smarowidła do pieczywa. Jednak lekarze apelują, by przede wszystkim patrzeć na nasze zapotrzebowanie fizjologiczne, to znaczy:

  • wiek,
  • tryb życia,
  • stan zdrowia,
  • czemu właściwie ma dany produkt służyć.

Dlatego właśnie warto zapoznać się z tym, dla kogo dedykowane jest masło, a dla kogo margaryna. To ważne, by nie pogorszyć swojego zdrowia i zadbać o jego stan w przyszłości.


(fot. Katsuumi )

Masło – dla kogo?

  • Dla dzieci do 3 roku życia;
  • kobietom w ciąży;
  • osób starszych oraz w podeszłym wieku: jeśli zauważono, że w wydzielanych przez nich soków trawiennych jest zmniejszona zawartość enzymów trawiennych;
  • w przypadku wystąpienia chorób charakteryzujących się upośledzeniem wchłaniania tłuszczu: zaliczamy do tych chorób między innymi krótkie jelito, chorobę Leśniowskiego-Crohna oraz niewydolność trzustki.

Między margaryną, a masłem znajduje się jeszcze masło śmietankowe, które jest najpopularniejszym rodzajem masła w Polsce. Zawiera ono dużo laktozy, przez co osoby z jej nietolerancją nie powinny po nie sięgać.

Drugi wybór – margaryna

Margaryna składa się przede wszystkim z olejów roślinnych, które są cennym źródłem tłuszczów nienasyconych. Są one mocno zalecane w każdej zbilansowanej diecie – ze względu na duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.  Margaryny dzielimy na:

  • margaryny funkcjonalne – z dodatkiem steroli roślinnych (które polecane są dla osób walczących z wysokim cholesterolem );
  • margaryny z dodatkiem kwasu DHA,
  • miksy, czyli połączenie margaryny z masłem;
  • produkty o zredukowanej zawartości tłuszczu.

Jej stosowanie zaleca się głównie dla osób dorosłych, które stanowią obecnie najmniejszą grupę w naszej populacji. Może być to o tyle ciekawe, że jeszcze całkiem niedawno zalecano wybór margaryny każdemu, wskazując kolejne wady i niezdrowe elementy masła. Szeroka gama produktów do smarowania pieczywa powinna zapewnić łatwiejsze dobranie produktów do swoich własnych potrzeb. Czasem jednak wybranie tego właściwego może być trudniejsze, niż się z początku zdaje.


(fot. Poznaj się na tłuszczach )

A może zrezygnować z smarowania pieczywa?

Niektórzy, by zmniejszyć ilość spożywania kalorii rezygnują z produktów do smarowania pieczywa. Zapominają jednak o jednej ważnej rzeczy: nasz organizm potrzebuje odpowiedniej ilości tłuszczu, by prawidłowo zredukować masę ciała. Czym można bezpiecznie zastąpić masło czy margarynę? Serkiem do smarowania lub… awokado. Lekarze zalecają wybór tego drugiego – oprócz tak zwanych zdrowych tłuszczów zawiera potrzebne witaminy oraz mikroelementy.