Haps
Sezon na orzechy włoskie trwa. Dlaczego warto je jeść?
Wielu specjalistów uważa, że ze wszystkich orzechów najzdrowsze są orzechy włoskie. Jak wpływają na zdrowie?
Orzechy włoskie – dlaczego warto po nie sięgać każdego dnia?
Orzechy włoskie są jednym z najlepszych źródeł naturalnych antyoksydantów. Zawierają ich dwukrotnie więcej w porównaniu z innymi rodzajami. Oprócz tego znajdziemy w nich też duże ilości wartościowego białka, witaminę B6, witaminę E, tiaminę, niacynę, L-argininę, polifenole, błonnik pokarmowy, a także minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas.
Należy w tym miejscu zaznaczyć, że prawie 90% przeciwutleniaczy zawartych w orzechach włoskich znajduje się w cienkiej, jasnej skórce, która przed jedzeniem jest przez nas najczęściej zdejmowana. Ma gorzki smak, lecz warto oprzeć się chęci jej usunięcia, ponieważ jest to jedna z najzdrowszych części orzecha.
Orzechy włoskie mogą z powodzeniem zastąpić ryby w diecie, ponieważ są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wystarczą 3 orzechy, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3.
fot. Poznaj Się Na Tłuszczach
Wszystkie rodzaje orzechów są wysokokaloryczne, jednak orzechy włoskie są rekordzistami: 100 g dostarcza aż 645 kcal. Mimo tego, nawet osoby stosujące dietę odchudzającą nie powinny rezygnować z ich spożycia. Jedzone z umiarem:
- usprawniają pracę mózgu i całego układu nerwowego,
 - wspomagają funkcje poznawcze, korzystnie wpływają na pamięć i poprawę koncentracji,
 - chronią przed demencją starczą,
 - redukują poziom ,,złego” cholesterolu,
 - opóźniają procesy starzenia się organizmu,
 - zwalczają nadmierną potliwość,
 - działają ściągająco i przeciwzapalnie,
 - poprawiają funkcjonowanie układu krążenia,
 - zapobiegają chorobom serca,
 - łagodzą dolegliwości ze strony układu pokarmowego,
 - ułatwiają zasypianie,
 - działają ochronnie na wątrobę,
 - zmniejszają podatność na stres oksydacyjny,
 - przeciwdziałają rozwojowi cukrzycy typu 2,
 - zapobiegają problemom z erekcją,
 - zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory,
 - korzystnie wpływają na kondycję skóry i włosów,
 
...a do tego świetnie smakują!
            
    
fot. Poznaj Się Na Tłuszczach