Czwartek, Kwiecień 25
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Sezon na orzechy włoskie trwa. Dlaczego...

Haps

Sezon na orzechy włoskie trwa. Dlaczego warto je jeść?

Wielu specjalistów uważa, że ze wszystkich orzechów najzdrowsze są orzechy włoskie. Jak wpływają na zdrowie?

Orzechy włoskie – dlaczego warto po nie sięgać każdego dnia?

Orzechy włoskie są jednym z najlepszych źródeł naturalnych antyoksydantów. Zawierają ich dwukrotnie więcej w porównaniu z innymi rodzajami. Oprócz tego znajdziemy w nich też duże ilości wartościowego białka, witaminę B6, witaminę E, tiaminę, niacynę, L-argininę, polifenole, błonnik pokarmowy, a także minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas.

Należy w tym miejscu zaznaczyć, że prawie 90% przeciwutleniaczy zawartych w orzechach włoskich znajduje się w cienkiej, jasnej skórce, która przed jedzeniem jest przez nas najczęściej zdejmowana. Ma gorzki smak, lecz warto oprzeć się chęci jej usunięcia, ponieważ jest to jedna z najzdrowszych części orzecha.

Orzechy włoskie mogą z powodzeniem zastąpić ryby w diecie, ponieważ są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wystarczą 3 orzechy, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3.


fot. Poznaj Się Na Tłuszczach

Wszystkie rodzaje orzechów są wysokokaloryczne, jednak orzechy włoskie są rekordzistami: 100 g dostarcza aż 645 kcal. Mimo tego, nawet osoby stosujące dietę odchudzającą nie powinny rezygnować z ich spożycia. Jedzone z umiarem:

  • usprawniają pracę mózgu i całego układu nerwowego,
  • wspomagają funkcje poznawcze, korzystnie wpływają na pamięć i poprawę koncentracji,
  • chronią przed demencją starczą,
  • redukują poziom ,,złego” cholesterolu,
  • opóźniają procesy starzenia się organizmu,
  • zwalczają nadmierną potliwość,
  • działają ściągająco i przeciwzapalnie,                           
  • poprawiają funkcjonowanie układu krążenia,
  • zapobiegają chorobom serca,
  • łagodzą dolegliwości ze strony układu pokarmowego,
  • ułatwiają zasypianie,
  • działają ochronnie na wątrobę,
  • zmniejszają podatność na stres oksydacyjny,
  • przeciwdziałają rozwojowi cukrzycy typu 2,
  • zapobiegają problemom z erekcją,
  • zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory,
  • korzystnie wpływają na kondycję skóry i włosów,

...a do tego świetnie smakują!

 

 

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Szczepienie na koronawirusa – jakich pytań się spodziewać

Czytaj następny

Olej marula - czym jest i jakie są jego zastosowania?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).