Szef smaku
Bataty – jak wpływają na zdrowie?
Bataty dzięki swojemu wyjątkowemu, słodkiemu smakowi znalazły szerokie zastosowanie w kuchni. Pieczone, smażone czy gotowane są nie tylko smaczne, ale do tego zdrowe. Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki?
Bataty nie są spokrewnione ani z ziemniakami, ani z topinamburem. Są długie, lekko owalne a ich kolor zależnie od odmiany przybiera barwę kremową, pomarańczową, czerwoną i fioletową. Znanych jest ponad 400 odmian batatów, które różnią się smakiem i wartościami odżywczymi.
Wartości odżywcze batatów
Dzięki dużej zawartości węglowodanów bataty stanowią doskonałe źródło energii. W bulwach znajdziemy także białko, tłuszcze, witaminy: C, A, K, E oraz witaminy z grupy B. Słodkie ziemniaki zawierają także sporo minerałów: fosfor, chlor, potas, wapń, magnez, siarkę, sód, jod i żelazo. W mniejszych ilościach występują w nich m.in. beta-karoten, polifenole, pektyny, celuloza, cukry i błonnik pokarmowy. Co ważne warzywa są cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i aminokwasów egzogennych. 100g batatów dostarcza około 75-86 kcal.
fot. Viva.pl
Bataty – właściwości lecznicze
Bataty zawierają duże ilości witaminy E, silnego utleniacza, który opóźnia procesy starzenia się organizmu oraz wspiera pracę mózgu. Aminokwasy egzogenne zawarte w warzywie regulują gospodarkę wodną. Ponadto składniki zawarte w bulwach wspierają narząd wzroku, wzmacniają układ nerwowy, usprawniają pracę układu pokarmowego i obniżają poziom „złego” cholesterolu. Z tego względu działają profilaktycznie na choroby układu sercowo-naczyniowego.
Błonnik wspomaga pracę jelit i reguluje poziom glukozy we krwi. IG batatów wynosi 54, a ładunek glikemiczny 17. Z tego względu słodkie ziemniaki włączane są do diety osób zmagających się z insulinoopornością oraz cukrzycą. Warto pamiętać, że wraz z obróbką termiczną indeks glikemiczny wzrasta.
Bataty w kuchni
Bulwy batata mają charakterystyczny, słodkawy smak. Z tego względu możemy z nich przygotować nie tylko frytki, chipsy czy puree, ale także słodkie desery. Bulwy można gotować, piec i smażyć.
Co jeszcze zrobić ze słodkich ziemniaków? Wypróbuj przepis na faszerowane bataty. Smacznego!