Ziele angielskie to nie tylko przyprawa, która znalazła zastosowanie w kuchni. Jak się okazuje posiada wiele ciekawych właściwości, także leczniczych. Olejki eteryczne pozyskiwane z ziela angielskiego znajdują zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym oraz garbarstwie. Sprawdź, jakie właściwości ma ziele angielskie i jak można je wykorzystać.
Ziele angielskie, nie takie angielskie
Wbrew temu co sugeruje nazwa, kolebką ziela angielskiego jest Jamajka. Czasami jest zwane pieprzem angielskim, goździkowym, jamajskim czy pimentą lekarską. Roślina ta jest suszonymi nasionami korzennika nasiennego (drzewa pimentowego). Charakteryzuje się ciemnofioletową lub czarną barwą, ostrym, gorzkim smakiem oraz aromatycznym zapachem.
Ziele angielskie posiada wiele cennych składników, takich jak:
- związki garbnikowe,
- substancje tłuste,
- żywicę,
- flawonoidy,
- katechiny,
- cukier,
- olejek eteryczny,
- substancje gorzkie.
Zawiera także mnóstwo makro- i mikroelementów (żelazo, selen, potas, miedź), witaminę A, niacynę, B6 i C.
fot. ekologia
Właściwości zdrowotne
Substancje zawarte w zielu angielskim mają m.in. właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Zmniejszają dolegliwości towarzyszące zapaleniom stawów oraz bóle mięśni. Co jeszcze?
- Ziele wspomaga pracę układu trawiennego.
- Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwutleniające.
- Wpływa korzystnie na układ krążenia.
Pod jaką postacią najlepiej spożywać ziele angielskie? Popularną formą jest napar. Innym sposobem wykorzystania rośliny jest płukanka do gardła czy syrop.
Komentarze