Czwartek, Listopad 21
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Jabłko czy banan - co jest zdrowsze?

Jabłko czy banan - co jest zdrowsze?

Jabłka i banany to prawdopodobnie owoce najczęściej wybierane przez Polaków. Gdybyś musiał wybrać – wygrałby banan czy jabłko?

Owoce to skarbnica cennego błonnika, witamin i minerałów, bez których organizm nie mógłby prawidłowo funkcjonować. Każdy z nich zawiera inne składniki odżywcze. Czym pod tym względem różnią się banany i jabłka? Które są zdrowsze?

Jabłka - skarbnica błonnika

Istnieje powiedzenie: jedno jabłko z wieczora i nie trzeba doktora. Jabłka pod względem zawartości błonnika górują nad bananami. Reguluje on pracę jelit, chroniąc przed zaparciami i chorobami, takimi jak nowotwór jelita grubego. Pozostawia uczucie sytości na długo po jedzeniu, zmniejsza wchłanianie cholesterolu, tym samym zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Większość błonnika i cennych flawonoidów znajduje się w skórce, dlatego najlepiej jest nie obierać owocu. Jabłka charakteryzują się stosunkowo niskim indeksem glikemicznym (IG=38), dlatego w niewielkich ilościach mogą znaleźć się w diecie diabetyków. Zawarte w owocach pektyny wspomagają procesy oczyszczania organizmu z toksycznych substancji. Jabłka cenione są również przez osoby stosujące diety odchudzające – są sycące, a 100 g dostarcza jedynie 50 kcal.


fot. Dom Pełen Pomysłów

Banany – bogactwo potasu

Banany również stanowią źródło błonnika, jednak nie tak dobre, jak jabłka. Zawierają za to więcej białka i oporną skrobię, której organizm nie trawi. Fermentuje ona w okrężnicy, wspomagając tym samym wzrost zdrowych bakterii jelitowych. Banany znane są przede wszystkim jako doskonałe źródło potasu. 100 g owocu dostarcza aż 358 tego składnika. Znajdziemy w nich także magnez i mangan, dlatego powinny na stałe zagościć w diecie osób zmagających się z nadciśnieniem. Spore ilości pektyn mogą przyczynić się także do obniżenia poziomu cholesterolu. Badania wykazały, że skrobia oporna zawarta w zielonych bananach może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, zwłaszcza raka okrężnicy. Skrobia ta jest wolniej trawiona, dzięki czemu nie powoduje gwałtownego skoku glukozy we krwi. Banany powinny znaleźć się także w jadłospisie osób cierpiących na wrzody żołądka. Jedzenie owocu powoduje rozrost komórek błony śluzowej żołądka i pobudza wydzielanie śluzu, który tworzy warstwę ochronną. Z kolei duże ilości żelaza wspomagają walkę z anemią.

Banan vs. jabłko - co wybrać?

Banany mają niewielką przewagę w kwestii witamin i minerałów, a jabłka wygrywają jeżeli chodzi o błonnik. Największą różnicę zauważymy w smaku i konsystencji owoców. Bez wątpienia jednak oba owoce są pełne witamin i minerałów i nie ma powodów, by rezygnować z któregokolwiek z nich.

A Ty, gdybyś miał wybrać, na co byś postawił?

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Produkty, które udrażniają tętnice

Czytaj następny

Kilka zamienników dla popularnej kawy

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).