Piatek, Kwiecień 19
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. 5 zbóż, które warto dodać do diety

abcZdrowie

5 zbóż, które warto dodać do diety

Węglowodany oskarżane są o całe zło tego świata – to przez nie tyjemy, przyczyniają się do rozwoju cukrzycy i innych chorób cywilizacyjnych. Jednak te właściwe, pochodzące z produktów pełnoziarnistych, pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Które produkty zbożowe wybrać i na stałe włączyć do swojej diety?

Produkty pełnoziarniste nie są pozbawione okrywy nasiennej w procesie produkcji. To właśnie w niej jest najwięcej błonnika i innych wartościowych składników, takich jak witaminy z grupy B, dobrze przyswajalnego białka roślinnego i licznych minerałów. Dlatego biały chleb, pszenne bułki czy maślane rogaliki warto zastąpić grahamkami i chlebem pełnoziarnistym.

Produkty pełnoziarniste – co warto wybrać?

Owies

W owsie znajdziemy cenny przeciwutleniacz - awenantamid, który doskonale wspiera pracę serca. Wybierając płatki owsiane pamiętaj, że górskie zawierają więcej cennych właściwości niż błyskawiczne, które w procesie oczyszczania pozbawione są wartościowych składników.

Nie warto sięgać również po gotowe mieszanki zawierające owies. Najczęściej dodawany jest do nich cukier w różnej postaci, który możesz zastąpić miodem lub słodkimi owocami.

Orkisz

Orkisz to przede wszystkim doskonałe źródło błonnika, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają cały układ nerwowy i krwionośny. Oprócz tego w orkiszu znajdziemy spore ilości białka roślinnego, witamin z grupy B, potasu i magnezu.


fot. EWADRUK

Komosa ryżowa

Jest bogata w białka, których ludzki organizm sam nie syntezuje. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, pokaźne ilości wapnia, który jest niezwykle ważny dla zdrowia układu kostnego, a także saponiny, które wykazują działanie przeciwbakteryjne.

Gryka

Stanowi jedno z najlepszych roślinnych źródeł białka. Jej regularne spożywanie pozwala obniżyć poziom ,,złego” cholesterolu i regulować ciśnienie krwi. Duże ilości błonnika wspierają prawidłowe funkcjonowanie jelit, a magnez poprawia pracę układu nerwowego. Grykę poleca się osobom z cukrzycą i insulinoopornością, ponieważ nie powoduje gwałtownych wyrzutów insuliny.

Dziki ryż

Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, odpowiedzialne m.in. za przedwczesne starzenie się organizmu. Znajdziemy w nim również białko, nienasycone kwasy tłuszczowe i dużo błonnika pokarmowego. Dodatkowo dostarcza dawkę minerałów, takich jak żelazo, magnez, cynk i fosfor.

Węglowodany stanowią główne źródło energii w codziennej diecie (około 50-55%). Dlatego pełnoziarniste produkty zbożowe powinny stanowić nieodłączny element dobrze zbilansowanego jadłospisu (jeżeli nie ma przeciwwskazań, np. nietoleracji glutenu).

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Sinice: Groźba dla Ekosystemów Wodnych i Jak Radzić Sobie z Ich Występowaniem

Czytaj następny

Owoce i warzywa, które wyhodujesz z odpadków

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).