Wtorek, Kwiecień 16
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Zdrowie
  3. Najnowsze badania nie pozostawiają złudz...

Elements envato

Najnowsze badania nie pozostawiają złudzeń: sól powoduje nadciśnienie w mózgu!

Chociaż to cukier nazywamy białą śmiercią, sól może prowadzić do zatrzymywania się wody w organizmie, nadciśnienia, a także niedotlenienia mózgu. Czy najpopularniejsza przyprawa rzeczywiście jest tak niebezpieczna?

Sól – naturalny wróg człowieka?

Grupa naukowców z Georgia State University w Atlancie sprawdzili, jak zmienia się przepływ krwi w podwzgórzu. Swoje badania zaczęli od połączenia chirurgii z obrazowaniem struktury i oczywiście działaniem mózgu.

Dlaczego przyglądali się głównie podwzgórzu? Bo to właśnie ono odpowiada za równowagę i harmonię całego naszego organizmu.

Sól natomiast jest niemal w każdym jedzeniu, po jakie sięgamy. Dlatego i bez dosalania przygotowywanych posiłków często przekraczamy jej zapotrzebowanie. Zaskakujący może być dla niektórych fakt, że posiadamy specjalne komórki, które wykrywają stężenie soli we krwi!

Nie tylko sól powoduje spustoszenie w naszym organiźmie. W poprzednim artykule dowiesz się, jak cukier wpływa na zdrowie psychiczne

Mózg reaguje na sól

Jak wykazały badania, nasz mózg szybko reaguje na spożywaną sól i uruchamia całą serię mechanizmów kompensacyjnych, które są odpowiedzialne za wyrównanie poziomu sodu.

Część tych mechanizmów pobudza jednak wydzielanie wazopresyny – hormonu regulującego ciśnienie tętnicze i gęstość moczu. Dotychczasowe badania mówiły, że takie pobudzenie mózgu i przepływu krwi jest dla nas korzystne.

Teraz jednak wiedzą, że wraz z aktywacją neuronów w podwzgórzu dochodzi do spadku krwi – a tym samym do podniesienia ciśnienia i niedotlenienia.

Spadek przepływu krwi w mózgu

Okazuje się, że słabszy przepływ krwi towarzyszy niektórym chorobom, jak np. Alzheimerowi. Pojawia się również po udarze i niedotlenieniu! Tym bardziej powinniśmy się poczuć zaniepokojeni – wszystkie wymienione zaburzenia mózgu wpływają bezpośrednio na jakość i warunki życia.

Naukowcy nieśmiało wysuwają kolejne wnioski – czy to możliwe, by ponad połowa przypadków nadciśnienia była wynikiem nadmiernego spożywania soli? To pytanie motywuje ich do dalszych badań, które pomogą nam lepiej zadbać o swoje zdrowie w przyszłości!

 

NaZdrowo

NaZdrowo

Czytaj poprzedni

Nieznany superfood - konopie

Czytaj następny

Czerniak a pieprzyk – jak rozpoznać nowotwór?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).