Czwartek, Październik 10
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Agar – czym jest i jak go stosować?

Poradnik Zdrowie

Agar – czym jest i jak go stosować?

Agar to produkt doskonale znany przede wszystkim weganom. Stanowi doskonały zamiennik tradycyjnej żelatyny. Jak stosować agar? Czy jest bezpieczny dla zdrowia?

Agar znany jest pod nazwą agar-agar i oznaczany symbolem E406. To naturalny środek żelujący pozyskiwany z krasnorostów. Występuje w postaci proszku, granulatu lub płatków. Rozpuszcza się w temperaturze minimum 85 st. C, a pęcznieje, gdy ochłodzi się do 40-50 st. Po schłodzeniu nabiera konsystencji żelu.

W zimnej wodzie i alkoholu nie rozpuszcza się wcale. Agar stanowi alternatywę dla żelatyny. Używa się go przy produkcji konfitur, marmolady, dżemów, lodów, jogurtów, żelków, galaretek czy parówek.

Agar – właściwości

Agar jest źródłem białka, błonnika, witaminy K i E oraz minerałów: wapnia, sodu, magnezu, żelaza, potasu, cynku, fosforu i jodu. Znajdziemy w nim także witaminy z grupy B - kwas foliowy i pantotenowy oraz ryboflawinę. Substancja jest niskokaloryczna. Łyżeczka waży około 3 g i dostarcza 26 kcal. Agar pęcznieje w przewodzie pokarmowym, z tego względu pobudza perystaltykę jelit. Może być również stosowany jako środek łagodnie przeczyszczający.


fot. Interia

Agar – zastosowanie

Agar ma właściwości żelujące, stabilizujące oraz zagęszczające. Najczęściej używa się go jako dodatku do żywności, ale znalazł także zastosowanie w kosmetyce. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się go do zagęszczania gotowych dań, produkcji słodyczy, służy do przygotowywania kremów do ciast, zagęszcza się nim sosy i zupy.

Szczególnie popularny jest w kuchni wegańskiej. Przy jego użyciu weganie mogą przygotowywać galaretki czy inne desery, w których z powodzeniem zastępuje żelatynę wieprzową. Jest bezbarwny, nie ma smaku i zapachu. W kosmetyce agar stanowi składnik pianek do golenia, żeli pod prysznic, kremów oraz kosmetyków do stylizacji włosów.

Czy agar jest zdrowy?

Agar jest jednym z najzdrowszych, naturalnych zagęstników. Zawiera błonnik, witaminy oraz liczne minerały. Przeciwwskazaniem do stosowania jest alergia pokarmowa na glony. Stosowany w odpowiednich ilościach nie wywołuje żadnych skutków ubocznych.

Niezależnie od tego, czy jesteś weganem, czy chcesz po prostu spróbować czegoś nowego - agar będzie świetną alternatywą dla tradycyjnen żelatyny. 

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Witamina B1 (tiamina) - działanie i występowanie

Czytaj następny

Co jeść, by być pięknym?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).