Poniedziałek, Sierpień 2
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Prosty przepis na pyszny chleb

Prosty przepis na pyszny chleb

Gruba kromka swojskiego chleba z domowym masłem to jedno z najlepszych wspomnień z dzieciństwa niejednego z nas! Ale kto by na to miał czas?! Przecież upieczenie dobrego chleba wymaga trochę poświęceń... Otóż nie! Poznaj prosty i szybki przepis na domowy chleb!

Przepis dla opornych

Czego będziemy potrzebować, aby upiec nasz chlebek? Oto nasz prosty przepis na chleb:

  • 500g mąki pszennej (można ją także zmieszać z żytnią, w stosunku mniej więcej 3 do 1 i też będzie pysznie),
  • 7g drożdży suchych,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 4 łyżki otrębów owsianych,
  • 400ml ciepłej wody,
  • nieco tłuszczu i bułki tartej do wysmarowania formy,
  • opcjonalnie możemy dodać ulubione przyprawy do smaku, np. oregano czy zmielone ziele angielskie.

fot. Zajadam

Do pieczenia czas start!

Gdy mamy już wszystkie składniki przystępujemy do działania! Od czego zaczynamy?

1. Najpierw wsypujemy drożdże do ciepłej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut na bok.

2. Pozostałe sypkie składniki (poza bułką tartą) mieszamy w dużej misce i wlewamy do nich wodę z drożdżami.

3. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawiamy ciasto w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć.

4. Gdy ciasto będzie już wyrośnięte mieszamy je jeszcze delikatnie i przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy.

5. Ważne jest, aby tak przygotowane ciasto odstawić jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i dopiero po tym czasie można je wstawić na jedną godzinę do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st.C.

Gdy nasz chlebek będzie już upieczony pamiętajmy, aby odczekać jeszcze ok.15 min zanim go wyjmiemy z formy, ponieważ przy krojeniu taki gorący może nam się po prostu rozlecieć... I voilà! Nasz prosty chlebek domowy jest gotowy! Smacznego!

 

Judyta Przybyszewska

Judyta Przybyszewska

Czytaj poprzedni

Małe ziarenko z wielką mocą - czarnuszka

Czytaj następny

Poznaj niezwykłe właściwości jaj przepiórczych

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).