Dlaczego warto jeść zieleninę?

Kobieta.pl

Dlaczego warto jeść zieleninę?

Zielenina nie tylko nadaje potrawom charakterystyczny smak i aromat. Wykazuje też szereg właściwości leczniczych, z których szkoda nie skorzystać. Jak na organizm wpływa szczypiorek? Jak działa koper? I dlaczego warto jeść rzeżuchę?

Zielenina na zdrowie

Szczypiorek

Szczypiorek jest źródłem cennych dla zdrowia witamin i minerałów - witaminy K, która wzmacnia kości, witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy, witaminy A oraz folianów, które poprawiają pracę na układu nerwowego. Bogaty jest także w allicynę, związek o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybiczych, może obniżać stężenie ,,złego” cholesterolu we krwi, a zawarte w nim karotenoidy (luteina i zeaksantyna) wspomagają narząd wzroku. Oprócz tego regularne dodawanie szczypiorku do potraw:

  • poprawi trawienie,
  • pomoże obniżyć ciśnienie tętnicze,
  • wspomoże detoksykację organizmu,
  • uchroni przed infekcjami,
  • usprawni funkcjonowanie wątroby.

Koperek

W koprze znajdziemy m.in. witaminy z grupy B oraz witaminy A, C, D, E i K, a także spore ilości żelaza, fosforu i wapnia. Olejki eteryczne w nim zawarte stymulują wydzielanie żółci i soków trawiennych, dlatego jest powszechnie używany w łagodzeniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Oprócz tego wykazuje właściwości przeciwzapalne, łagodzi bóle stawów, bóle brzucha i bóle menstruacyjne. 

Związki, które zawiera koper skutecznie zwalczają wolne rodniki, obniżają poziom cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi, a znaczne ilości magnezu i witamin z grupy B sprawiają, że łagodzi stres.


fot. Onet Kobieta

Natka pietruszki

Natka pietruszki to jedno z najlepszych źródeł witaminy C (zawiera jej więcej niż owoce cytrusowe). To także skarbnica witaminy A, E, K oraz witamin z grupy B, magnezu, potasu, selenu, cynku, fosforu, żelaza i manganu. Natka pietruszki:

  • wspomaga leczenie anemii (ułatwia wchłanianie żelaza z innych produktów),
  • zapobiega obrzękom (pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu),
  • łagodzi bóle menstruacyjne (wykazuje właściwości rozkurczowe),
  • zapobiega nowotworom (dzięki zawartości flawonoidów),
  • wzmacnia kości (dzięki zawartości witaminy K, która ułatwia przyswajanie wapnia).

Szpinak

Szpinak to bogactwo przeciwutleniaczy, dlatego też chroni przed chorobami nowotworowymi i miażdżycą. Dostarcza porządną dawkę magnezu, który pomaga łagodzić stres i napięcie. Jest bogatym źródłem żelaza i kwasu foliowego. Z tego względu regularne jedzenie szpinaku zaleca się kobietom w ciąży i osobom cierpiącym z powodu niedokrwistości. Witaminy i minerały, które w nim znajdziemy obniżają ,,zły" cholesterol i opóźniają procesy starzenia się organizmu.


fot. Poradnik Zdrowie

Rzeżucha

Najcenniejszym składnikiem rzeżuchy jest witamina C – jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, który zapobiega nowotworom, mutacjom DNA oraz przedwczesnemu starzeniu się komórek całego organizmu. Zawiera także luteinę i zeaksantynę, które skutecznie chronią oczy przed promieniowaniem UV. Rzeżucha ma właściwości detoksykacyjne i odkażające, a dzięki dużej  zawartości żelaza i magnezu polecana jest osobom zapracowanym, chronicznie zmęczonym.

Zielenina to bogactwo składników odżywczych. Zacznij dodawać niewielkie ilości do potraw i zobacz różnicę!