Czwartek, Październik 10
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Poznaj tajniki mrożenia

Elements envato

Poznaj tajniki mrożenia

Robienie zapasów często oznacza później mrożenie nadwyżki jedzenia. Dotyczy to nie tylko obecnie panującej epidemii: kiedy jesteśmy głodni, robimy większe zakupy. Dużo łatwiej ulegamy wtedy wszelkim pokusom, a przede wszystkim kierujemy się wzrokiem, a nie rozsądkiem.

Lepiej mrozić niż wyrzucać

Mamy nadzieję, że nie musimy Cię do tego przekonywać. Rocznie marnuje się wystarczająco dużo jedzenie, które można było wcześniej zamrozić. Jest kilka zasad, które trzeba przestrzegać. W końcu zbyt długie przechowywanie jedzenia w zamrażarce może skończyć się rewolucją żołądkową! Nie jest to dobry pomysł na wieczór dla całej rodziny. Dlatego też zebraliśmy dla Ciebie kilka wskazówek w jednym miejscu. Długoterminowe przechowywanie żywności jeszcze nie było takie proste!

  • Zapomnij o wysokich temperaturach.

Mrożenie jedzenia powinno odbywać się w przedziale -18 - -30°C. W niektórych przypadkach może to być utrudnione zadanie: ze względu na oszczędność większość domowych zamrażarek oferuje temperaturę od -4 do -18°C. W tym przypadku zdecydowanie sprawdzi się zasada „im więcej, tym lepiej”. Zimna oczywiście. Jeśli jednak Twój sprzęt oferuje mniejszy zakres, to głowa do góry! Spokojnie ustaw zamrażarkę na -12°C. Uwaga! Wkładanie gorącego jedzenia nie jest dobrym pomysłem. Może uszkodzić termostat, a następnie cały sprzęt. Lepiej poczekać, aż wszystko dokładnie ostygnie.

  • Jak przechowywać mrożone jedzenie.

Jeśli tylko pozwala Ci na to ilość jedzenia, pamiętaj, by pakować je ciasno w szufladach. Przechowywanie żywności w torebkach lub plastikowych pojemnikach zapobiegnie uszkodzeniom i powstawaniu grudek. Dobrze jest zaopatrzyć się w sprzęt do pakowania próżniowego: wydłuży to termin spożycia nawet dwukrotnie! Jeśli rozmroziłeś już jakiś produkt, nie powinieneś mrozić go ponownie. Takie jedzenie lepiej od razu przygotować i podać. Warto jednak pamiętać, by jedzenie. jak mięso i ryby najpierw dokładnie rozmrozić. Zasada ta nie dotyczy warzyw: można je gotować od razu po wyjęciu.


(fot. F5 )

Co możemy mrozić

  • Surowe mięso,
  • ryby (wcześniej nie mrożone!),
  • pieczywo,
  • owoce i warzywa,
  • grzyby.

Jakich produktów nie można mrozić

  • Warzyw i owoców z dużą zawartością wody,
  • produktów z dużą ilością tłuszczu,
  • jajek,
  • nabiału.
NaZdrowo

NaZdrowo

Czytaj poprzedni

Sonoforeza – piękna skóra dzięki ultradźwiękom

Czytaj następny

Łupież - jak z nim walczyć?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).